Fredag 22 Okt
Stockholm

Här är misstaget alla gör med sina ägg – utan att veta om det

Förvånad tjej, ägg i kartong
Så här ska du förvara äggen i kylen. Foto: Pixabay

Har du förvarat äggen som de kommer i kartongen? Kanske lägger du de precis som du köper dem i kylskåpet? Då bör du läsa det här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Äggröra stekt eller kokt? Ja, ägg är ett vanligt livsmedel i våra svenska hem. Men hur förvaras de på bästa sätt? Det är något det faktiskt råder delade meningar om. Men nu reder Nyheter24 ut saken.

Upp och ned

Det är lättare men också kanske knäppare än du tror. Äggen ska nämligen förvaras upp och ned, tokigt men sant.

EU-regeln som gäller angående ägg är att de får två på hyllan i butik 28 dagar efter värpdagen. 28 dagar låter kanske som lång tid? Men chockerande så kan äggen hålla betydligt längre tid än så. 

Hur du gör för att förlänga hållbarhetstiden? Förvara dem upp och ned, ja alltså med spetsen nedåt, i kylen. Då kan äggen hålla sig färska i minst två månader, enligt Svenska ägg. Med andra ord finns det alltså riktigt goda möjligheter att äta ägg långt efter bäst-före-datumet som står på kartongen.

Äggets skal är poröst?

En sak som kan vara bra att tänka på är att äggets skal är något "poröst". Vad innebär det? Ja, att ägger kan suga åt sig olika lukter, smaker men också bakterier om det inte förvaras i något (exempelvis kartong). För att ägg inte ska dra åt sig något från kylskåpet – håll dem förvarade i kartongen, rekommenderar Svenska ägg.

Har du livsmedel i kylskåpet som luktar lite starkare,  exempelvis fisk, korv eller ost så kan det vara bra att förvara det med lock på. I alla fall om du har ägg i kylen.

Gillar du hårdkokt ägg?

Brukar du förbereda ett litet mellanmål i form av ett hårdkokt ägg? Då kan det vara bra att veta att hårdkokta, hela ägg alltid ska förvaras i kylskåpet. Hur länge de håller? De bör ätas upp inom fem till sju dagar.

Nyheter24 har tidigare skrivit om knepet som får osten att smaka fenomenalt. Ja, till alla ostälskare! Det finns ett faktiskt ett ostknep. Här kan du läsa mer om det, så att du också kan äta osten när den smakar som mest – och bäst.

Brukar du ha äggen upp och ner i kylskåpet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela