Polis och blåljus
44 personer har dött i skjutningar i Sverige under år 2018. - Foto: Johan Nilsson TT/ Hanna Franzén TT

Polisen larmar: 44 personer har dödats i skjutningar 2018

Polismyndighetens rapport över antalet döda i skjutningar i Sverige i år är minst sagt sorglig läsning. Av totalt 300 skjutningar 2018 förlorade 44 personer livet. Nu vill polisen förebygga våldet och fokusera på unga i utsatta områden.


Tonårspojkar dödas, mammor demonstrerar mot våldet i förorterna och skjutningar i olika delar av landet inträffar med allt jämnare mellanrum. Medias rapportering om gängrelaterade skjutningar i och det dödliga våldet har knappast undgått någon. 

Nu har Polismyndigheten släppt en skrivelse till Justitiedepartementet där statistik över skjutningar i Sverige år 2018 redovisas. 

Totalt 300 skjutningar i Sverige 2018

Siffran över hur många som behövt sätta livet till som ett resultat av det våld som pågår i landet är hög. Enligt Polismyndighetens rapport har nästan 300 skjutningar inträffat hittills i år och 44 personer har dött i samband med skjutningarna, vilket är högsta dödssiffran under loppet av ett år i Sverige någonsin. 

Rapporten visar också hur antalet skjutningar antagligen kommer bli färre än förra året, sett till det totala. Men antalet personer som dödades i skjutningar har alltså redan överskridit förra årets siffror. 

De senaste åren har dödsfallen i samband med skjutningar ökat markant när man tittar på tidigare års rapporter. För fyra år sedan, 2014 dödades nitton personer under loppet av tolv månader medan det år 2012 dödades tolv personer, skriver SVT. 

Polisen vill förebygga det dödliga våldet

I SVT:s program Agenda berättar rikspolischef Anders Thornberg om att rapporten som tagits fram tas på största allvar och att utvecklingen i det dödliga våldet som den visar är "djupt oroväckande". 

Rapporten visar också att många av de som skjuter, och de som dör i samband med skjutningarna, är under arton år. 

Som en förebyggande åtgärd behöver fler myndigheter samt kommuner och landsting ta sitt ansvar genom att ge mer stöd i skolan och på fritiden. Man talar också om behovet av att Socialtjänsten ska vara tillgänglig dygnet runt och att stödet för unga som lider av psykisk ohälsa måste förbättras. 

Polismyndigheten slår även ett slag för att nya, konkreta uppdrag, med målet att minska det dödliga våldet ska ges till bland andra Kriminalvården, Migrationsverket och Tullverket. I och med det ska bakomliggande orsaker och sätt att förebygga kriminalitet hos unga kunna utredas och minska dödsfallen, skriver SVT

"Sverige är ett tryggt land att leva i"

Trots de höga antalet döda personer som fallit offer för skjutningar och gängrelaterade brott i Sverige är landet tryggt. Det skriver rikspolischef Anders Thornberg i samma rapport. 

Han menar vidare att "utvecklingen i utsatta områden är djupt oroväckande och måste brytas", rapporterar SVT. 


Nyheter24 har tidigare skrivit om hur en tonårspojke sköts på en pizzeria i Malmö i början av december. Läs mer om det här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

Nvidia presenterar ny AI-processor

1 timme sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.

Aggressiv björn lös i Slovakien – fem skadade

3 timmar sedan
En slovakisk turiststad har utlyst undantagstillstånd efter att fem personer skadats i en björnattack. Bland de skadade finns ett barn.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Skellefteå

igår 22:38
"Man misstänks för rattfylleri under påverkan av narkotika.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen har hittat en kropp i sökandet efter Maja, 17

igår 22:23
En kropp har hittats i sökandet efter 17-åriga Maja i Marks kommun. Anhöriga är informerade om fyndet och en person är anhållen misstänkt för mord.

Studier om "Havannasyndrom" hittar inga skador

igår 22:12
Det så kallade "Havannasyndromet" orsakade inga hjärnskador, enligt två nya omfattande amerikanska studier.