bad, träning
Att ta ett varmt bad bränner lika många kalorier som att träna. - Foto: Unsplash

Ett varmt bad kan bränna lika många kalorier som träning

Gillar du att bada? Då har vi goda nyheter för dig! En ny studie visar att ett varmt bad kan bränna lika många kalorier som en träningspass.


Vintern är här och förutom kyla hör oftast halt väglag till denna kalla årstid. Och kanske är inte en löprunda utomhus eller en cykeltur det bästa träningsalternativet om man vill vara 100 procent säker på att inte ramla och slå sig. 

Nu visar forskning på att du kan ersätta den där träningen utomhus med något annat, som dessutom är lite varmare och skönare – nämligen ett varmt bad. 

Ett varmt bad ska nämligen bränna lika många kalorier som ett träningspass, och är därför lika effektivt när det kommer till din hälsa, skriver Cosmoplitan. 

Studien 

Dr Steve Faulkner, som är forskare vid Loughborough University i England, och hans team ligger bakom undersökningen. 14 personer deltog i studien, där de vid ett tillfälle fick njuta av ett 40 graders varmt bad i en timme, och vid en annan tidpunkt bege sig ut på en timmes cykeltur. 

Resultatet? 

Även om cykelturen brände fler kalorier än badet, fann teamet att badet förbrände lika många kalorier som en 30 minuters promenad, rapporterar Cosmopolitan. 

Förebygger typ 2-diabetes 

Förutom att ett varmt, skönt bad bränner kalorier, bidrar det även till att förebygga typ 2-diabetes. Dr Faulkner förklarar vidare att man på senare tid har börjat upptäcka hur "passiv uppvärmning" kan förbättra hälsan, skriver Cosmopolitan. 

"Det totala blodsockret reagerade på båda testen ungefär likadant, men blodsockrets topp efter att ha ätit var cirka tio procent lägre när deltagarna tog ett varmt bad jämfört med när de tränade", rapporter Dr. Faulkner

Vidare berättade han även att passiv uppvärmning vid upprepade tillfällen kan minska kroniska inflammationer, som ofta är närvarande vid långvariga sjukdomar, såsom typ 2-diabetes, skriver Cosmopolitan

Även bada bastu har också sina hälsofördelar. Risken för hjärtfel minskar nämligen. Det kan du läsa mer om här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du att bada?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.