Måndag 14 Jun
Stockholm

Tonåringarna dödade hemlöse "Gica" – frikänns från mord

Tingsrätt, rättegång
En av de två killarna som misshandlade Gica till döds har frikänts för mord. Foto: Thomas Johansson/TT

Den hemlöse rumänska EU-migranten "Gica" misshandlades till döds av två ungdomar i början av augusti. Under fredagseftermiddagen föll domen för den 16-årige kille som suttit åtalad för dödsmisshandeln – han frikänns för mord.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tidigt på morgonen den 8 augusti 2018, hittades en hemlös man död i en park i Huskvarna. Polisen inledde då en förundersökning om misstänkt vållande till annans död. Men efter att de hade obducerat kroppen ändrade man rubriceringen till mord. Enligt uppgifter ska mannen kvällen innan han hade hittats död, både blivit misshandlad och förnedrad, rapporterar Aftonbladet. 

Några veckor senare kunde polisen gripa två unga killar, 16 respektive 14 år. De misstänktes ha sparkat den hemlöse rumänen Gica så illa att han dog. 

Den 30 augusti häktades den 16-åriga killen på sannolika skäl misstänkt för mord. I oktober erkände han tillslut att han varit med och misshandlat Gica den kvällen han dog. I november åtalades 16-åringen för mord. 

Enligt förundersökningen ska pojkarna brutalt ha misshandlat den hemlöse mannen med bland annat en livboj, vägkon och en skylt. 

Döms inte för mord 

Under fredagseftermiddagen meddelade Jönköpings tingsrätt att den 16-åriga killen ska frikännas på åtalspunkterna för mord, synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

– Det som varit avgörande för utgången i den delen har varit att det finns en del brister i utredningen. Det har särskilt framkommit när rättsläkaren hördes i rätten, att direkt samma morgon när man träffade den döde personen var det ingen rättsläkare som kallades till platsen, säger rådmannen Tord Edlund på en pressträff, rapporterar Aftonbladet.

16-åringen har istället dömds till fem månaders sluten ungdomsvård då rätten anser honom skyldig till grov misshandel och ofredande. 

Då den 14-åriga killen inte är straffmyndig, har han inte åtalats. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela