Tisdag 15 Jun
Stockholm

Fem sjuka uttalanden från Brasiliens nye president Bolsonaro

en man i mörk kostym i ett grön band, en man i mörk kostym åker i en bil med en kvinna och vinkar till åskådare
Jair Bolsonaro är Brasiliens nya president. Foto: Eraldo Peres/AP, CARL DE SOUZA/AFP

Under nyårsdagen började Jair Bolsonaro sin första dag på jobbet som president i Brasilien. Han har bland annat uttryckt sin önskan om att skövla Amazonas och lätta på vapenlagar. Nyheter24 har listat alla hans sjukaste uttalanden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Han har jämförts med Donald Trump efter sin hårda retorik mot medier. På nyårsdagen utnämndes högernationalisten Jair Bolsonaro som Brasiliens nye president. Landet har "befriats från socialism och politisk korrekthet" sa Bolsonaro under sitt första tal som president. 

63-åringen har en bakgrund som militär och haft en karriär som fallskärmsjägare. Han är partiledare för Socialliberala partiet (PSL), ett konservativt parti med nationalistiska värderingar. Nyheter24 har listat de fem sjukaste uttalanden som Jair Bolsonaro har gjort.

1. Vill skövla Amazonas

Bolsonaro har utnämnt Tereza Cristina, även kallad "Fröken Gift", till jordbruksminister. Hon vill bland annat tillåta förbjudna cancerframkallande växtgifter i jordbruket och skövla regnskogen i Amazonas. En yta på över 730 000 kvadratkilometer ska huggas ner, vilket är ett område större än Frankrike. 

– Där det finns ursprungsmarker ligger rikedomar under dem, sa Bolsonaro enligt DN.

2. Lättare vapenlagar

Under hösten knivhöggs Jair Bolsonaro under sin valkampanj. För det kallades han för en "hjälte" bland sina anhängare i Brasilien. Nu är hans mål att "goda" människor ska kunna utöva rättvisa själva. Om en lastbilschaufför som själv är beväpnad blir rånad, ska chauffören kunna döda rånaren utan straff.

– Det skulle absolut minska våldet i Brasilien, sa Bolsonaro enligt TT.

3. Homofobiska uttalanden

I en intervju med Playboy Magazine gjorde Bolsonaro kontroversiella uttalande gällande homosexuella. Han sa då att han inte var kapabel att älska en homosexuell son. 

– Jag skulle föredra att min son dog i en olycka än att dyka upp med en man i mustasch.

Bolsonaro har även pratat om homosexuellas rätt till adoption. Han menar på att 90 procent av alla adopterade killar kommer bli homosexuella och kommer med all säkerhet att bli prostituerade, enligt Open Democracy

4. Gett rasistiska kommentarer

Presidenten har även sagt att afroättlingar inte duger till att fortplanta sig, att de väger 150 kg och att det spenderas alldeles för mycket pengar på dem, enligt EM. Han har även uttalat sig om svarta aktivister.

– De borde åka tillbaka till zoo, sa Bolsonaro enligt Open Democracy.

5. Är för tortyr

Under en radiointervju från 2016 pratade Bolsonaro gott om militärdiktaturen som härjade i Braslien mellan 1964-1985. Samtidigt sa han att deras största misstag var att de torterade, men inte dödade.

– Jag är för tortyr, det vet du, sa han enligt The Guardian

Jair Bolsonaro har även anhängare på fotbollsplanen. Stjärnor som Neymar, Allison och Lucas Moura har visat sitt stöd till den kontroversielle presidenten. Även pensionerade spelare som Rivaldo, Kakà, Cafù och Ronaldinho har supportrar Bolsonaros valkampanj.

Neymar har visat sitt stöd till Jair Bolsonaro. Bildkälla: Thibault Camus/AP
Tycker du att Bolsonaro har gjort tokiga uttalanden?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela