Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Arbetslösa Jennie lägger 90 000 kr skräpmat : "Det här är illa"

- 19/02/2019, 18:15

Mamma Jennie har satt sig själv i en ekonomisk knipa och har stora skulder hos inkasso och kronofogden. Pengarna hon får in varje månad spenderas på onödiga prylar och snabbmat. "Det verkar som Jennie stoppar huvudet i sanden", säger Patrik Wincent.

Tvåbarnsmamman Jennie, från Bollnäs, har länge drömt om ett fint hus på landet och en stabil vardag för sig själv och sina barn. Men i verkligheten är hon arbetslös och har stora skulder hos inkasso och kronofogden. 

I kvällens avsnitt av Lyxfällan ska programledarna Magdalena Kowalczyk och Patrik Wincent hjälpa Jennie att ta sig ur sin svåra ekonomiska sits. Tvåbarnsmamman lägger enorma pengar på skräpmat och shopping. Dessutom lånar hon frekvent pengar av sin mamma – som aldrig betalas tillbaka.

Men nu har mamman satt stopp och ställt ett ultimatum: Om inte Jennie tar tag i sig själv och sin ekonomi kommer hon att bryta kontakten. Dessutom riskerar hon att förlora vårdnaden om barnen. Ett känslosamt avsnitt väntar i Lyxfällan.

– Det här är illa, det verkar som att vi har med en väldigt ledsen tjej att göra, säger Magdalena Kowalczyk i programmet.

– Det verkar som Jennie stoppar huvudet i sanden och shoppar för pengar som hon inte ens har, säger Patrik.

Går back med över 16 000 kronor varje månad

Jennies inkomst består av CSN, underhållsstöd och barnbidrag. Det gör att hon i genomsnitt får ut 20 300 kronor varje månad. Men utgifterna är desto högre. Totalt spenderar hon 36 600 kronor varje månad och går därmed back med över 16 000 kronor. 

– Varför jag blev ledsen är för att jag fick se verkligheten. All ångest och alla känslor bara kom, säger Jennie.

Har nästan 250 000 kronor i skulder

Totalt har Jennie nästan en kvarts miljon kronor i skulder och pengarna har spenderats hej vilt. På ett år har hon lagt över 90 000 kronor på skräpmat och onödig shopping. Det är pengar som i stället kunde ha lagts på drömmen om ett hus och barnens framtid.

– Om det inte vore viktigt nog att din dröm försvinner i solnedgången, så är det fler som påverkas av de här småbesluten som du gör i vardagen, säger Magdalena Kowalczyk. 

– Ja, man har ju tänkt på det, men inte gjort någonting åt det, säger Jennie.

Se klippet ovan när Jennie får se alla sina skulder!

Lyxfällan
Magdalena Kowalczyk, Magnus Hedberg, Frida Boisen och Patrik Wincent är programledare för Lyxfällan. Bildkälla:Janerik Henriksson/TT