Stieg Larsson
Stieg Larssons liv skildras i ny dokumentärserie. - Foto: LEIF BLOM / TT

Här är fem saker du vill veta om Stieg Larsson

Författaren Stieg Larssons liv skildras i en ny dokumentärserie, ”Stieg Larsson – mannen som lekte med elden”. Här är fem saker du kanske inte visste om honom!


I kväll är det premiär för dokumentärserien ”Stieg Larsson – mannen som lekte med elden”. Den visar upp en ny sida av författarens liv bakom alla framgångar. 

Stieg Larsson föddes 15 augusti 1954 i Skelleftehamn, Västerbotten, men omkom i en olycklig hjärtinfarkt 9 november 2004. Precis innan hans död hade ingen aning om att böckerna han hade skrivit skulle bli en internationell succé.

Böckerna var den numera kända Millennium-serien som har sålt i miljontals exemplar. Den innehåller tre deckarböcker; Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes

I dokumentärserien visas dock en helt annan sida av Stieg Larsson. Den skildrar hans granskningar av nazismen, de ständiga dödshoten, sena arbetsnätter och den ohälsosamma livsstilen.

Nyheter24 har listat fem saker som du kanske inte visste om författaren:

Medgrundare för tidningen Expo

Stieg Larsson var med och grundade tidskriften Expo 1995, vars syfte är att upplysa allmänheten om rasism och främlingsfientlighet. 

Följde nazister under nätterna

I dokumentärserien skildras hans kamp mot nazism och högerextrema rörelser. På dagarna arbetade han som nyhetsgrafiker på Tidningarnas Telegrambyrå (TT), men på nätterna kartlade han personer och nätverk under en tid av våldsamma nazistdemonstrationer, attentat och mord.

Var aktiv inom politiken

Stieg Larsson var partipolitiskt aktiv i det dåvarande Kommunistiska Arbetarpartiet, nuvarande Socialistiska Partiet, under 70– och 80–talet. Fram till 1989 skrev han artiklar för deras tidning Internationalen.

Ingick i Nordens största sci-fi-förening

Han var med i Skandinavist förening för science fiction och tilldelades ordförandeposten 1980. Tillsammans med Rune Forsgren publicerade de fanzinen Sfären och Fijagh!.

Bytte namn till Stieg

Författarens fullständiga namn var Karl Stig-Erland Larsson, men ändrade stavningen eftersom han förväxlades med sin författarkollega Stig Larsson. Då båda ägnade åt samma yrke ville de undvika missförstånd, därför har stavningen Stieg återfunnits i texter sedan 1972.

Henrik Georgsson har regisserat dokumentärserien "Stieg Larsson - Mannen som lekte med elden".

Missa inte ”Stieg Larsson – mannen som lekte med elden” som har premiär på C More idag den 21 februari och på TV4 den 7 mars!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du titta på Stieg Larsson – mannen som lekte med elden?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

1 timme sedan
Högsta domstolen i Maldiverna i Indiska oceanen har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Polisen i Östersund rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Centrum, berusad kvinna omhändertagen", skriver polisen på sin hemsida.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

1 timme sedan
Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.