Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gravid kvinna dog – försökte föda med hjälp av Youtubevideo

- 13/03/2019, 14:13

Nu skakas Indien av två tragiska dödsfall. En gravid kvinna och hennes bebis dog efter att kvinnan försökte förlösa barnet med hjälp av en instruktionsvideo på Youtube. Anledningen till att hon inte vågade uppsöka sjukhus var att hon var ogift.

Några boende i en hyresbostad i Gorakhpur, Indien, uppmärksammade en stor mängd blod som sipprat ut från en grannes lägenhet  och en tragisk upptäckt gjordes. 

Inuti lägenheten fann man en ung kvinna, som dött i samband med förlossning. Den unga kvinnan och barnet i hennes mage hade dött efter att kvinnan försökt att förlösa barnet på egen hand. Mamman hade försökt ta hjälp av instruktionsvideo för barnafödsel på Youtube. 

Anledningen till att hon inte uppsökte vård på ett sjukhus går inte säkert att fastställa. Men polis menar att det med största sannolikhet handlar om att hon var rädd för att skuldbeläggas av sin omgivning för att hon var ogift.

I stora delar av det indiska samhället riskerar ogifta, ensamstående mammor att isoleras och diskrimineras. Därför undviker vissa gravida kvinnor att ta hjälp från läkare och besöka sjukhus, då de är rädda att de ska outas för omgivningen. 

Följde instruktionsvideos på mobilen

När kvinnans grannar insåg att något hade hänt med kvinnan kallades hyresvärden till platsen. Efter att han slagit in dörren hittade värden den döda kvinnan. Bredvid henne låg en nyfödd pojke som också var död.  

– Historiken på hennes smartphone avslöjade att hon tittat på bland annat "hur man förlöser ett barn själv" och "säker födsel" på YouTube, sade polisen i Gorakhpur i en intervju rörande dödsfallen. 

En sax, ett rakblad och tråd hittades även bredvid den döda kvinnan. 

Stadspolisen har valt att inte gå ut med kvinnans identitet, men förklarar att hennes närstående informerats om hennes död. 

Andra artiklar: 

Kvinna gjorde abort – pojkvän stämmer abortkliniken

12-årig flicka födde sin 14-åriga brors barn