Söndag 1 Aug
Stockholm

Fem lättskötta växter för dig som inte har gröna fingrar

Fem växter som inte dör.
Fem växter som inte dör. Foto: Unsplash

Att ta hand om växter kan kännas som ett tidskrävande projekt. Men det finns faktiskt växter som det nästintill är omöjliga att ta kål på. Nyheter24 listar fem stycken som är perfekta för nybörjaren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vi svenskar har det ju grått, blött och mörkt större delen av året – utan ett enda grönt grässtrå i sikte. Så varför inte skapa en egen liten grön oas i hemmet och låtsas att det är sommar året om? 

Du som inte har så gröna fingrar kanske är lite skeptisk? Men oroa dig inte. Nyheter24 har tagit fram fem växter som klarar det allra mesta och är riktigt lättskötta. 

1. Ampellilja

Det här växten är en riktig överlevare som klarar av att glömmas bort i perioder. Det är en växtart i familjen agaveväxter från tropiska Afrika. 

Om du vill ha fler av den kan du enkelt ta sticklingar och sätta i ett glas vatten för att sedan plantera i kruka. Ampelliljan klarar även av att stå i mörkare rum, perfekt för oss som bor på nordligare breddgrader. 

2. Fredskalla 

Är du en av dem som glömmer bort att vattna blommorna? Då är fredskallan den perfekta växten för dig. Den mår nämligen bäst av att torka ut mellan vattningarna. Även denna växt gillar att stå skuggigt – perfekt för det svenska mörkret. 

3. Sansevieria trifasciata

Den här klassiska växten går även under namnet Svärmors tunga. Den är väldigt lättskött och vänjer sig snabbt vid nya miljöer. 

Även den här mår bäst av att torka ut ordentligt mellan vattningarna, så om du glömmer bort att vattna är det inga som helst problem. 

Den här gulliga lilla växten, "Elefantöra", är perfekt för nybörjaren. Bildkälla: TT/Tomas Oneborg

4. Elefantöra

Den här supergulliga växten med lika gulligt namn har blivit riktigt poppis inom heminredning. 

Om du inte är van vid att sköta växter är den här perfekt att börja med, även de mest glömska har en chans här då den klarar av det allra mesta. 

5. Zamiakalla

Den här tåliga och lättskötta växten kallas även för garderobsblomma. Smeknamnet kommer från att den kan stå mörkt och klara sig ändå. Den behöver vattnas regelbundet, men tål att torkas ut.

Har du växter hemma?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela