Kollektivt självmord i Jonestown
Kollektivt självmord i Jonestown - Foto: TT

Här är allt du vill veta om det kollektiva självmordet i Jonestown

Det har gått över 40 år sedan pastorn Jim Jones fick över 900 sektmedlemmar att ta sina liv i Jonestown. Nyheter24 har tagit fram allt du vill veta om händelsen som skakade om en hel värld.


Jim Jones var en självutnämnd helare och Messias som för alltid kommer att bli ihågkommen som huvudmannen bakom världens största massjälvmord i modern tid. 

Den 18 november 1978 fick Jim Jones 909 sektmedlemmar att ta sina liv, varav 276 av dem var barn. 

I början av 1950-talet grundade Jones den nyreligiösa rörelsen Folkets tempel. Till en början arbetade församlingen för social rättvisa och hjälpte fattiga och missbrukare. 

Vid mitten av 70-talet hade rörelsen ett dussintal verksamheter i Kalifornien, ett högkvarter i San Francisco och över 2000 medlemmar. 

Sekten Folkets tempel 

Med tiden utvecklades rörelsen alltmer till vad som allmänt ses som en sekt. Från början var rörelsen en frikyrka med den väsentliga skillnaden att den både hade svarta och vita medlemmar, vilket var väldigt ovanligt i den tidens USA. 

Jones hade först de amerikanska myndigheternas stöd, men sedan började alltfler avhoppare vittna om hjärntvätt. 

Pastorn Jim Jones fick 909 sektmedlemmar att ta sina liv. Bildkälla: CHR

Flytten till Jonestown 

Allteftersom pressen mot rörelsen blev hårdare flyttade Jones större delen av församlingen till Guyana, där han tidigare hade påbörjat bygget av bosättningen Jonestown. Målet var att skapa det ideala kristna socialistiska samhället. 

Området var lätt att övervaka eftersom det låg djupt inne i djungeln och vägarna till och från anläggningen var ständigt bevakade av beväpnande vakter.  

Den här bilden, tagen 1978, visar amerikanska soldater som tar bort de sista kropparna efter det kollektiva självmordet i Jonestown.

Jonestownmassakern 

Kongressledamoten Leo Ryan blev intresserad av Folkets tempel, efter påtryckningar från oroliga släktingar till sektmedlemmarna. Han fick höra att det saknades mat, saknades plats och att ledaren Jim Jones fallit djupare in i ett drogberoende och galenskap. 

Ryan bestämde sig för att resa till Jonestown med en grupp journalister. På plats fick han veta att 15 sektmedlemmar ville lämna Jonestown. 

Jim Jones hade under hela sin tid som ledare pratat om hotet ifrån USA. Han påstod att Ryan skulle tillkalla den amerikanska armén som skulle döda alla i sekten. 

Därefter började Jim Jones att argumentera för att alla medlemmar skulle ta sina egna liv. Han predikande om att det var ett ”revolutionärt självmord”, i protest mot USA. 

Han beordrade fram en dryck innehållande bland annat valium och cyanid – som han uppmanade alla föräldrar att ge till sina barn och sedan dricka själva. 

Överlevare från Jonestown

Fem personer som befann dig i Jonestown under det kollektiva självmordet överlevde. Ytterligare 80 personer, som befann sig på en annan ort vid tillfället då massakern inträffade, överlevde också. 

Det har framkommit att flera blev tvingade att dricka den giftiga drycken och de som vägrade ska ha blivit skjutna eller injicerade med tvång. Därmed är det svårt att fastslå i hur hög grad händelsen rör sig om ett kollektivt självmord eller om det snarare rörde sig om en massaker. 

Se fler bilder från Jonestown och det kollektiva självmordet 1978 i klippet ovan! 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!