Häller upp Coca Cola, kundkorg med läsk
Läsk får cancertumörer i tarmen att växa - Foto: Unsplash / Fredrik Sandberg / TT

Ny studie: Läsk får tumörer i tarmen att växa

För första gången någonsin kan man bekräfta att läsk och andra drycker fulla av socker göder cancerceller. En vetenskaplig studie visar att sockret får tarmtumörer hos möss att växa​. Nu ska det undersökas om samma gäller för människor.


Ja, vad gör egentligen all den goda läsk vi häller i oss med kroppen? Det vi hittills vet är att dricka mycket läsk kan leda till fetma och allmän övervikt, det i sin tur vet man är riskfaktorer för att drabbas av tjock- och ändtarmscancer. 

En grupp forskare har nu undersökt om konsumtionen av socker påverkar tillväxten av tumörer i tarmen. Svaret är ja.

Nu har man för första gången kommit fram till genom en vetenskaplig studie att läsk och andra sockriga drycker göder cancerceller. Men det är inte på människan studien gäller, utan det gäller tarmtumörer hos möss. 

"Första gången man ser ett direkt samband"

Mössen som var en del av forskningen blev matade med socker, fruktos-glukossirap och tarmtumörerna växte snabbt. De blev även större än hos de möss som inte åt socker utan fick vanlig kost.

– Det här är ett oväntat resultat för det är första gången man ser ett direkt samband mellan socker och tumörtillväxt, säger Roland Nilsson, cellbiolog och cancerforskare på Karolinska institutet, till SVT.

Och vad blir nästa steg? Att undersöka om samma gäller för oss människor. 

"Stärker bevisen för att socker göder cancer"

Studier som fortfarande är preliminära då mössen blir matade med vanligt vitt socker visar samma resultat, så det verkar inte endast gälla fruktos-glukossirap.

– Visserligen bygger vår forskning på möss men resultatet stärker bevisen för att socker faktiskt göder cancer, säger Lewis Cantley vid Weill Cornell Medicin i New York, en av forskarna bakom studien, till Science.

Fortsättningsvis ska Cantley undersöka om socker bidrar till tumörtillväxt även hos människor. Hur? I den nya studien ska en grupp personer som är drabbade av tjock- och ändtarmscancer äta en diet som är sockerfri och fattig på kolhydrater, som alltså ska vara utöver deras ordinarie behandling.

Varningen

Men Cantley vill varna unga personer. Det är nämligen så att genom att dricka söta drycker som man kan drabbas av att få polyper i tarmen. Och vad är polyper? Jo, det kan vara ett förstastadium till en elakartad cancer.

Är du en läskälskare? Om du är det så sticker du ju inte direkt ut ur mängden. För hur gott är det inte med en iskall burkläsk till maten? Men föredrar du lightläsk? Då bör du tänka efter nästa gång innan du tar dig en klunk eller två. Nyheter24 har tidigare skrivit om forskare som varnar för att lightläsk kan öka risken för stroke och hjärtattack. Det kan du läsa mer om här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om läsk?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.