Coca cola light, Pepsi max, chockad emoji, hjärtinfarkt
Lightläsk ökar risk för stroke - Foto: Stefan Bladh / SvD / TT PONTUS LUNDAHL / TT

Forskare varnar: Lightläsk kan öka risken för stroke och hjärtattack

Är du en läskälskare? Om du är det så sticker du ju inte direkt ut ur mängden. För hur gott är det inte med en iskall burkläsk till maten? Men föredrar du lightläsk? Då bör du tänka efter nästa gång innan du tar dig en klunk eller två.


Varför dricker man egentligen lightläsk? Det finns ju såklart många olika anledningar. Vissa vill försöka minska sockerintaget och hoppas på att hålla vikten, medan andra föredrar smaken.

Samtidigt som försäljningen av lightläsken har ökat så kommer även kunskapen om sötningsmedlen ikapp oss. De drycker som inte har socker, utan som istället innehåller artificiella sötningsmedel, kan öka risken för sjukdomar. Att det exempelvis äldre kvinnors risk för att drabbas av att drabbas av stroke ser ut att öka.

Forskare varnar

I studien Women's Health Initiative deltog omkring 81 000 kvinnor i åldrarna 50-79. De fick bland annat svara på frågor om hur mycket eller lite lightläsk de klunkat i sig de senaste tre månaderna. Nu har amerikanska forskare analyserat utfallet och det visade sig vara ganska skrämmande. 

I hela tolv år följdes kvinnorna och nu visar studien ett tydligt samband mellan att drabbas av en stroke och lightläsk-mängden. Det visar sig att en blodgrupp täpper till ett av de blodkärl som förser hjärnan med blod, alltså en ischemisk stroke eller hjärtinfarkt.

– Vår forskning och andra observationsstudier visar att artificiellt sötade drycker kanske inte är ofarliga och att en hög konsumtion är associerad med en högre risk för stroke, säger Yasmin Mossavar-Rahmini vid the Albert Einstein College of Medicine i USA, som är en av forskarna bakom studien, rapporterar Aftonbladet.

Lightläsk verkar inte vara så oskyldigt som många trott? Bildkälla: Pixabay

Två burkar om dagen

Ja, det är faktiskt skrämmande vad några burkar läsk kan förorsaka. Det visade sig att de kvinnor i studien som druckit två burkar lightläsk om dagen, eller fler, hade hela 23 procent högre risk att drabbas av en stroke. De jämfördes med de kvinnor i studien som drack en burk lightläsk i veckan eller mindre.

Orsakssamband?

Men eftersom studien var en observationsstudie så kan inte forskarna uttala sig om orsakssambanden. De kan alltså inte bekräfta om det verkligen var själva lightläsken som orsakat den ökade risken, det kan kanske varit något annat?

Men de menar dock att resultatet de fått är oroväckande. 

– Vi vet inte vilken typ av läsk som kvinnorna drack, så vi vet inte vilka sötningsmedel som kan tänkas vara skadligare än andra, säger Mossavar-Rahmini, rapporterar CNN.

Men studien kunde även visa att risken för hjärtsjukdom var 29 procent högre för lightläsk-älskarna. Och gällande risken för hjärtinfarkt höjdes risken även där med 31 procent.

Lite läskigt och skrämmande är det ju?

Nyheter24 har tidigare skrivit om en skola i Sverige som infört förbud mot energidrycker. Det kan du läsa mer om här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om lightläsk?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

Tesla levde inte upp till förväntningarna

1 timme sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

1 timme sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

1 timme sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

1 timme sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

1 timme sedan
En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.