Lördag 20 Aug
Stockholm

Här är 5 misstag du gör i köket som kan vara farliga

Matlagning
Här är 5 misstag du gör i köket som kan vara farliga. Foto: Linus Sundahl-Djerf/TT, Unsplash

Visste du att det finns klädesplagg som kan vara farliga att ha när du lagar mat eller att glasformar kan spricka – utan att du tappar den i golvet? Här är fem misstag som du kanske gör i köket som dessutom kan vara farliga!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att laga mat kan för vissa vara harmoniskt och för andra en jobbig grej att göra. Men varesig vi gillar eller inte gillar att laga mat så måste vi äta. Och att köpa take-away varje dag är inte det bästa för plånboken. 

Men när vi står där i köket finns det ju många saker att tänka på. Här är fem misstag som görs i många kök i samband med matlagning, samt fem tips på vad du ska tänka på. 

1. Du har fel kläder på dig när du lagar mat 

Vilka kläder har du på dig när du lagar mat? Eller kanske har du inga kläder på dig alls? Hur som haver så finns det en del saker att tänka på när det kommer till matlagning och vad du har på dig. 

Har du en långärmad tröja på dig ska du se till att dra upp ärmarna så att inte tröjan hamnar på en varm platta och fattar eld. Har du långt hår – se till att sätta upp det. Både på grund av säkerhetsskäl men också hygieniska. 

Men har du inga kläder på dig – se upp för varmt fett eller olja som kan stänka. Det är inte skönt!

2. Du använder kniven på fel sätt

Hur brukar du hålla i kniven när du skär eller hackar råvaror? Det gäller att man är försiktig och fokuserar när man använder en kniv, och det bästa sättet för att undvika skador är att vika in fingrarna på den hand som du håller råvaran med när du hackar. Du viker in fingrarna till knogen och använder den för att lägga kniven mot.  

3. Du tinar kött på helt fel sätt 

Att frysa in mat är superbra för att förlänga livslängden på råvaran, men hur är det egentligen bäst att tina det igen? Tar du upp din köttbit, köttfärs eller kyckling och lägger direkt på diskbänken bör du tänka om – bakterier kan nämligen bildas då.

I stället bör du lägga råvaran i en plastpåse och sedan lägga det i en skål med kallt vatten. Sedan ska du lägga in det i kylskåpet om du inte ska tillaga det på direkten. 

4. Din glasform kan spricka 

På senare år har matlådor gjorda av glas blivit allt mer populära. Och visst är de smarta? Förutom att de inte innehåller massa plast så kan man ställa de i ugnen direkt när man ska värma sin mat. 

Men där får du passa dig – i alla fall när du ska ta ut glasformen från ugnen. Den kan nämligen spricka när du tar ut den från värmen och ställer den direkt på en kall diskbänk. Detta eftersom eftersom temperaturskillnaden blir stor. 

Ställ istället formen på ett underlägg tills den svalnar

5. Du har alldeles för dåliga knivar 

Du ska inte bara hålla fingrarna rätt när du hackar mat för att undvika skador. Det är också viktigt att du har bra knivar! 

Och det är lätt att ständigt använda samma knivar även om de blir sämre eftersom de "fortfarande fungerar". Men ett värt är att köpa nya knivar oftare eller att investera i en knivslip.

Ett tips för att dina knivar ska hålla sig vassa längre är att inte diska den i diskmaskin och att slipa den titt som tätt.

Källa: Mitt kök 

Läs också: Enkla tipset: Så kan du få din avokado att hålla i ett halvår

Gillar du att laga mat?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.