Elefant, lejon
En man dödades av en elefant och blev uppäten av lejon. - Foto: Ben Curtis/AP/TT, Roland Johansson/TT

Tjuvskytt dödad av elefant – och sedan uppäten av lejon

En grupp tjuvskyttar tog sig in i en nationalpark i Sydafrika för att jaga noshörningar. Men en man råkade hamna i dispyt med en elefant och dog – därefter åt en flock lejon upp kroppen.


En tjuvskytt tros ha blivit attackerad av en elefant och sedan uppäten av lejon under en dramatisk händelse i Krugers nationalpark, Sydafrika. 

Polisen säger att de fick information om att en grupp män hade gått in i parken den 1 april för att jaga noshörningar. Men plötsligt ska en elefant ha gått till attack och dödat en av männen.

– Hans medbrottslingar hävdade att de bar hans kropp till vägen så att förbipasserande kunde hitta den på morgonen. De försvann sedan från parken, säger polisen Leonard Hlathi till The Guardian.

Tjuvskyttarna ska ha lämnat parken och informerat en familjemedlem till den avlidne om vad som hade hänt. Därefter kontaktades polisen av den anhörige. Parkpersonal och polis började då att söka efter mannen den 1 april, både till fots och från luften.

En elefant ska ha dödat en av tjuvskyttarna. Bildkälla: Karel Prinsloo

Hittade bara en skalle och ett par byxor

Räddningspatrullen återvände från parken den 4 april, efter att ha hittat mannens kvarlevor i parkens krokodilområde.

– Det som hittades på platsen indikerar att en lejonflock hade slukat resterna, och bara lämnat kvar en mänsklig skalle och ett par byxor, säger Isaac Phaahla, kommunikationschef för Kruger nationalpark.

Tre män, mellan 26 och 35 år, arresterades i KaMhlushwa och Komatipoort-distriktet, säger polisen i ett uttalande enligt The Guardian.

De misstänkta tjuvskyttarna dök upp i domstol den 5 april, misstänkta för brott som innehav av skjutvapen och ammunition utan licens, tjuvskytte och olaga intrång. En utredning har nu påbörjats för att undersöka orsaken till mannens död.

– Att olagligt gå in i Kruger nationalpark till fots är inte klokt. Det finns många faror och den här händelsen är ett bevis på det. Det är väldigt ledsamt att se den avlidnes döttrar sörja förlusten av sin far, och ännu värre, att bara kunna återfå mycket lite av hans kvarlevor, säger den verkställande direktören på Kruger nationalpark.

Tjuvskyttet minskar

Sydafrika, som är hem till nästan 80 procent av världens noshörningar, har drabbats hårt av tjuvskytte. Mer än 1 000 noshörningar dödades av tjuvskyttar varje år i Sydafrika mellan 2013-2017. Dock har siffran sjunkit till 769 dödsfall under 2018.

Tjuvskyttar dödar vanligtvis noshörningar för att komma åt deras horn, enligt Save the Rhino.

80 procent av världens noshörningar finns i Sydafrika. Bildkälla: Ben Curtis/AP/TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit på safari?
Tack för din röst!