graviditet
9 saker som kan hända med din vagina under graviditeten - Foto: Pixabay, Unsplash

9 saker som kan hända med din vagina när du är gravid

Om du är gravid kanske du har märkt att din vagina nu jämfört med innan du blev med barn är annorlunda – du kanske får bättre orgasmer? Här är 9 saker som kan hända med din "fiffi" när du är gravid.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

1. Du kan få större och och bättre orgasmer än vad du någonsin har upplevt tidigare

Wow, vad najs! Som gravid kan du få större och bättre orgasmer – och vem vill inte ha det? Anledningen till det är att när du är gravid så ökar din blodvolym i kroppen med hela 50 procent. Detta kan göra "fiffin" mer svullen och känslig.

Dessutom har gravida kvinnor ökade nivåer av östrogen, oxytocin och progesteron, vilket kan leda till ökad lust och fantastiska orgasmer! 

2. Din vagina kan lukta och smaka annorlunda 

Känner du att din vagina har börjar lukta annorlunda sedan du blev gravid? Det är helt normalt och är ett resultat av förändrade hormoner. PH-nivåerna i vaginan förändras under graviditeten och enligt Journal of Perinatal Education kan kvinnor smaka saltare eller lite mer metalliska. 

3. Det kan kännas som att det sticks i vaginan

Det här är något som främst upplevs under graviditetens tredje och sista trimester. Fenomenet kallas för "blixtskrot" och innebär att en del gravida kvinnor känner en skarp eller stötande smärta i sin vagina, ändtarm eller bäcken. 

4. Du kan ha fler – och olika typer – av flytningar

Upplever du fler flytningar nu än innan du blev gravid? En del kvinnor har mer flytningar – detta är för att skydda livmoderhalsen. 

När det börjar bli dags att föda lossnar även den så kallade slemproppen. 

5. Din vagina kan klia väldigt mycket

Vaginal klåda är en vanlig biverkning av graviditeten. Anledningen till att det kliar är att flytningarna och pH-förändringarna irriterar den känsliga huden kring din "fiffi". 

6. Du kan få infektioner i vaginan mycket lättare 

Det är på grund av ökade östrogennivåer och förändringar i pH-nivåerna som vaginan lätt kan infekteras under graviditeten.

Risken för att få urinvägsinfektion som gravid är till exempel bara något högre än innan graviditeten. Däremot är risken 40 procent större att urinvägsinfektionen under graviditeten utvecklas till en njurinfektion. 

7. Du kan få vaginala åderbråck

Omkring 22 procent av alla gravida kvinnor får vaginala åderbråck. Det är vanligast att få under graviditetens andra eller tredje trimester. 

Det är det extra trycket och vikten hos barnet som skapar åderbrock, vilket kan leda till svullnad, tryck eller smärta.

8. Du kan få många inåtväxta hårstrån på vaginan

När kvinnor är gravida växer könsåret mycket fortare än innan de blev gravida. Detta beror på de höga östrogenhalterna i blodet. 

Dessutom kan gravida kvinnor svettas mycket mer, vilket gör att porerna kring "fiffin" täpps igen. Det leder till att håret växer inåt. 

9. Din vagina kan bli BLÅ!

Upplever du att din vagina har blivit blå? Det kan bli så under graviditeten. Anledningen är det ökade blodflödet, men det bör avta efter graviditeten. 

Källa: Buzzfeed

/
Känner du igen dig?
Tack för din röst!