Kan innehålla läkemedelsrester
Livsmedelsverket varnar: Därför ska du inte köpa billigt kött - Foto: TT/ERIK G SVENSSON, FREDRIK SANDBERG / TT

Livsmedelsverket varnar: Därför ska du inte köpa billigt kött

Livsmedelsverket går nu ut med en uppmaning: "Köp inte kött som är orimligt billigt". Anledningen? Det kan innehålla läkemedelsrester och komma från sjuka eller plågade djur.


"Billigt kött är inte alltid ett fynd". Ja, Livsmedelsverkets varning som de gått ut med på sin hemsida är minst sagt tydlig.

Uppmaningen handlar helt enkelt om att inte köpa kött som är orimligt billigt. Det hör inte till vanligheten, men det är faktiskt så att köttet då kan komma från sjuka eller plågade djur. Det kan till och med innehålla läkemedelsrester.

Upptäcks undantag

I Sverige uppfyller nästan allt kött som säljs de krav som ställs. Men tyvärr upptäcks en del undantag i kontrollen.

Om du ska sälja kött till allmänheten behöver du vara registrerad som livsmedelsföretagare. Köttet som säljs ska komma från djur som har slaktats på ett godkänt slakteri.

Men lådor och förpackningar med kött måste kunna spåras. Därför har de ett identifieringsmärke, i det märket ingår även slakteriets eller styckningsanläggningens godkännandenummer. Där framgår det även vilket land som anläggningen finns i.

"Kanske innehåller läkemedelsrester"

– Om säljaren inte kan visa varifrån köttet kommer går det inte att lita på att det är säkert att äta, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Hon fortsätter:

– Om ett erbjudande verkar vara för bra för att vara sant – så är det nog inte sant. Risken finns att man i stället för ett fynd får kött av dålig kvalitet som kanske innehåller läkemedelsrester eller som kommer från sjuka och plågade djur. Dessutom riskerar man att bidra till kriminell verksamhet.

Som köpare finns det alltså en del saker som kan vara bra att vara uppmärksam på. Är priset extremt lågt så finns det ofta en orsak till det, en orsak som kan ge en anledning att vara lite misstänksam.

Så, vilka frågor bör man ställa sig själv när man inhandlar sitt kött?

  • Säljs köttet av någon/några som inte verkar ha en butik eller adress?
  • Levereras köttet på ett rimligt sätt?

Källa: Livsmedelsveket

Nyheter24 har tidigare rapporterat om bilder som avslöjar grovt djurplågeri i Egypten. Här kan du läsa mer om det, men varning för riktigt starka bilder!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du kött?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Danmark ser över taiwanesers registrering

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.