Så skyddar du dig mot fästingar
Så skyddar du dig mot fästingar - Foto: Aas, Erlend/Ntb Scanpix/TT, Claudio Bresciani / TT

Experten tipsar: Så skyddar du dig mot fästingar i sommar

Snart är det dags för sommar, sol och bad – men också högsäsong för fästingar. Nyheter24 guidar dig rätt för att slippa de små krypen!


Snart är det äntligen dags för de härliga sommarmånaderna och en tid då vi vistas allt mer utomhus. Men det är också en period då fästingarna har högsäsong. Och är det något som verkligen kan förstöra semestern så är det små kryp som kan sprida obehagliga sjukdomar.

Men du kan vara lugn – Nyheter24 har tagit hjälp av en riktig expert för att guida dig rätt genom den somriga grönskan.

Tänk på klädseln

Fästingar tycker om att vistas i fuktiga miljöer från mars till november månad. De trivs allra bäst i temperaturer mellan 5 och 15 grader, så därför bör du vara extra varsam under de lite kyligare sommardagarna. Du bör dessutom tänka en extra gång när du öppnar garderobsdörrarna.

– Klä på dig täckande byxor och stoppa gärna ner dem i strumporna. När du går ut bör du tänka på var du sätter fötterna någonstans och kolla varandra regelbundet efter fästingar, säger Björn Olsen, forskare i infektionssjukdomar och expert på fästingburna sjukdomar, vid Uppsala universitet.

Använd pincett

Det är framförallt i de södra delarna av Sverige som fästingarna gillar att vistas. Men de förekommer även i de mellersta delarna av Sverige, på Norrlandskusten och en bit in i Älvdalen. 

Och skulle du ha lite oflyt och råka få en fästing på kroppen så finns det ett riktigt bra knep.

– Apotekets fästingborttagare är väldigt bra. Har du inte det så kan du använda en smal pincett som du ska trycka långt ner mot huden där krypet har satt sig och rycka upp den, säger Olsen.

När du har tagit bort fästingen så bör du tvätta såret med tvål och vatten, desinfektionsvätska eller sårtvätt. Detta för att minska risken för sjukdomar.

Björn Olsen tipsar om hur du skyddar dig mot fästingar i sommar. Bildkälla: Pressbild/Uppsala universitet

Låg risk för fästingburen smitta

Risken för att drabbas av en smitta är ganska låg. Men du bör ändå vara uppmärksam på hur din kropp reagerar efter ett bett och vara snabb på att agera om olyckan skulle vara framme.

– När det gäller borrelia så är det ett tiotal procents chans att du drabbas. Om fästingen innehålla smittan så har du ett dygn på dig att plocka bort den, säger Olsen.

Applicerar du fästingfrysare på krypet så minskar du risken för smitta, men det är viktigt att kontrollera huden där du blivit biten. Om det skulle uppstå en rodnad som är större än fem centimeter efter 1-4 veckor så bör du kontakta en läkare. Får du feber eller huvudvärk efter ett bett så ska du också kontakta din vårdcentral, enligt fasting.nu.

Vaccinera dig mot TBE om smittan är vanlig i ditt område

Vissa fästingar bär på TBE, vilket är en virussjukdom som kan orsaka hjärnhinneinflammation, enligt 1177. Den är sällsynt, men finns i vissa delar av Sverige; bland annat i Stockholms skärgård, runt Mälaren, Vänern och Vättern, delar av västkusten och i Skåne. 

– Om du befinner dig i dessa områden så bör du fråga människor som bor där, om de har hört talas om att det har varit några TBE-fall i närheten. Då borde man vaccinera sig. För blir du biten så överförs smittan direkt, säger Olsen.

Vistas du i områden där det kan förekomma TBE så bör du vaccinera dig. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Har du blivit biten av en fästing? Då finns det en regel som Nyheter24 har skrivit om, nämligen fem-fem-regeln. Det kan du läsa om här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fått fästingbett någon gång?
Tack för din röst!