Fästingar
Viktig fästingregel som alla bör känna till - Foto: Claudio Bresciani / TT, JOHAN NILSSON / TT

Biten av en fästing? Här är regeln du måste känna till

Fästingsäsongen har börjat och vi har nu flera månader framför oss där vi får vara vaksamma för de små parasiterna. Men om du ändå blir biten så finns det faktiskt en viktig regel du kan ha i åtanke – nämligen fem-fem-regeln.


Sommar, sol, värme och semester – alla faktorer som gör att en vill vara ute så mycket som möjligt! Men med årstiden kommer också saker som är mindre roliga, bland annat fästingar

Att bli biten av en fästing ger inte bara ett rött och kliande bett, det kan dessutom leda till att du blir smittad av såväl TBE som Borrelia. 

Om du väl blir biten av en fästing kan det vara svårt att veta om bettet behöver undersökas av en läkare eller inte. Men det finns faktiskt en regel som du kan gå efter – nämligen fem-fem-regeln. 

Det här går fem-fem-regeln ut på

Det är vanligt att det uppstår en rodnad strax efter, eller inom ett dygn efter, att fästingen har bitit, men det betyder inte att bettet i sig är farligt. Fem-fem-regeln handlar om dagar och storlek. 

– Om man inom fem dygn får ett rodnande utslag som är fem centimeter eller större, så kan man vara rätt så säker på att det rör sig om borrelios – en så kallad erythema migrans-hudinfektion, säger infektionsläkaren Peter Klemets, till YLE.

Händer det här, då ska du däremot uppsöka läkaren på en gång! 

Inte alltid lätt att se skillnad 

Men för alla blir inte huden märkbart röd efter ett bett, utan rodnaden kan vara så ljus att man inte ser skillnad på hud och rodnad.  

– I en del fall tar kroppen hand om infektionen och det blir aldrig någonting, men i andra fall kan man efter ytterligare några veckor eller någon månad få symptom som till exempel ledvärk, huvudvärk, kanske lite feber eller ansiktsförlamning, säger Peter Klemets till YLE.

Vid dessa symptom ska man kontakta läkaren som då kan ta ett blodprov för att se om det är borrelios-smitta. Väntar man länge med att behandla borrelios kan det leda till kroniska skador i nervsystem, leder, hjärta och hud.

Läs också: 

Jättefästingen sprider ut sig – här är de värsta riskområdena

Fästingar - här är 5 fakta du måste känna till

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit biten av en fästing någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 18 april

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.