Högt bensinpris är bra för klimatet.
Högt bensinpris är bra för klimatet. - Foto: Andreas Hillergren/TT

Miljöprofessorn: "Högt bensinpris är bra för klimatet"

Bensinpriset börjar närma sig 17 kronor per liter och nu riktar många svenskar kritik mot höjningen. Men miljöprofessorn Thomas Sterner menar på att det höga priset är bra för klimatet. "Ju dyrare bensinen är desto mindre förbrukar folk", säger han.


Det var under måndagen som bensinpriset höjdes med 20 öre till 16,89 kronor litern. Det fick många svenskar att rasa. Bland annat Facebook-gruppen Bensinupproret 2.0, med sina 400 000 medlemmar, som nu vill pressa politikerna till att sänka priset. 

Men en som tycker att det nya bensinpriset är någonting positivt, framförallt för klimatet, är professorn i miljöekonomi på Göteborgs universitet, Thomas Sterner. Även fast han förstår kritiken så menar han på att transportsektorn står för en stor del av våra totala utsläpp och att höjningen snabbar på omställningen till förnybara bränslen.

– Ju dyrare bensinpriset är desto mindre kommer folk att förbruka det. Vi måste sluta med fossila bränslen inom en generation, säger han till Nyheter24.

Bensinpriset är kopplat till den svenska kronan

Han tycker också att vi bör byta ut våra fossildrivna transportmedel till elektriska fordon eller kollektivtrafik. Sterner säger också att det argument som Bensinupproret 2.0 driver egentligen är kopplat till den svaga svenska kronan.

– Växelkursen har förändrats för att den svenska kronan har tappat i värde. Det har gjort att bensinpriset har höjts, säger Sterner.

Det nya bensinpriset har fått många svenskar att rasa. Bildkälla: Leif R Jansson / TT

Höjningen kommer göra nytta för framtiden

Facebook-gruppen menar på att landsbygden blir lidande av det höga priset, vilket Sterner håller med om på kort sikt. Dock menar han på att höjningen kommer göra stor nytta för framtiden.

– Det är lite ofrånkomligt att stora förbrukare av bensin känner en press på att minska sina utsläpp. Men vi är ju överens om en klimatpolitik där vi ska minska utsläppen – vilket innebär kostnader på kortsikt. Men på lång sikt kan vi möjligtvis ha bättre elbilar som ersätter fossildrivna transporter, säger Sterner.

Är prisnivån rimlig som den är just nu eller borde den höjas ännu mer?

– För klimatet är det ett bra pris. Vi har högre bensinpris än till exempel i USA, som släpper ut tre gånger så mycket per person. Skulle vi inte ha några bensinskatter i Sverige så skulle vi troligen ha dubbelt så mycket utsläpp och då skulle det vara ännu svårare att ställa om. 

Han fortsätter:

– Alla tycker att deras utsläpp är relativt små, men det gör också klimatfrågan olöst. 

Thomas Sterner tycker att den prisnivån för bensin är bra för klimatet. Bildkälla: Daniella Backlund/SvD/TT

Nyheter24 har skrivit om det höga bensinpriset i artikeln här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att bensinpriset är för högt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.