Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så mycket pengar lägger svenskarna godis

- 16/05/2019, 15:21 -

Svenskarna vill gärna spara mer pengar varje månad. Därför väljer många nu att skippa godiset, som står för en stor utgift i våra plånböcker.

Svenskarna lägger för mycket pengar på godis och utemat. Det tycker vi i alla fall själva enligt en ny undersökning från Folksam, skriver TT.

Vi lägger hela 1 250 kronor i månaden på snasket. Men nu vill många svenskar – 40 procent av de svarande i undersökningen – skippa godiset för att kunna spara mer pengar.

Godis
Svenskarna tycker att de lägger för mycket pengar på godis. Bildkälla: Butt, Mariam/NTB Scanpix/TT

Vi sparar i genomsnitt 2 500 kronor i månaden

Men i Sverige är vi duktiga på att spara. I snitt lägger vi undan 2 500 kronor varje månad, men 50 procent av de svarande kan tänka sig att spara ännu mer pengar. Och då är det framförallt godis, chips och hämtmat som prioriteras bort.

Varannan sparare menar på att de kan spara 3 000 kronor mer i månaden genom att dra ned på onödiga utgifter som godis och onyttigheter.

– Det blir dubbla effekter. Man både sparar och så får man en direkt belöning genom att man mår bättre och blir sundare, säger Anna-Karin Laurell, affärsområdeschef Folksam Liv.


Pengar
Svenskarna lägger i genomsnitt 2 500 kronor i månaden på sparkontot. Bildkälla: Jonas Ekströmer/ TT

Kvinnor slösar mer

Kvinnor spenderar 400 kronor mer på utemat och godis per månad än män. Dessutom lägger män i genomsnitt 1 500 kronor mer i månaden på sparkontot.

− Vi har redan sett att det finns ett spargap mellan män och kvinnor där män sparar betydligt mer under ett arbetsliv. Nu visar vår undersökning även att de har väsentligt större marginaler att röra sig med och därmed möjlighet att även öka sitt befintliga sparande mer än vad kvinnor kan, säger Laurell, enligt TT.

Undersökningen gjordes mellan den 24 oktober och 6 november 2018, med över 2 000 personer i hela Sverige, i åldrarna 25–65 år.

Vill du ha lite tips på hur du sparar pengar på andra sätt? Läs artikeln här!

Och tips på hur du blir rik hittar du här!

Lägger du mycket pengar på godis?