Snart kan det komma fler preventivmedel för män.
Snart kan det komma fler preventivmedel för män. - Foto: Pixabay, JONAS EKSTRÖMER / TT

Snart kan det finnas tre olika preventivmedel för män

Kondomer och sterilisering är de enda preventivmedlen för män i dag. Men nu håller forskare på att titta på tre nya metoder som kan bli aktuella inom en snar framtid.


"Jens", 26, var den första mannen att testa preventivmedel för män i Sverige. Till Metro sa han (som egentligen heter någonting annat), att det verkligen är i god tid att det finns fler alternativ för män, vilket Nyheter24 skrev om här.

Nu testar forskare tre nya metoder som de hoppas kunna lansera på marknaden inom en snar framtid, detta skriver SVT.

P-gel

Detta är en gel som innehåller ett gulkroppsliknande hormon och en låg dos testosteron. Vid applicering ska man kunna bromsa mannens spermieproduktion.

Redan 2012 lyckades man dra ned männens spermieantal till en miljon per milliliter i en studie. I och med det klarade man av det som krävs för att förhindra en graviditet. 

I dag pågår en större undersökning i Sverige, Storbritannien, Kenya, USA och Italien där man provar P-gelen som det enda preventivmedlet.

Kondomer och sterilisering är de enda preventivmedlen för män. Bildkälla: Kallestad, Gorm

Vasagel

Vasagelen sprutas in i sädeslederna och blockerar spermiernas transport till urinröret. Metoden ska kunna återställas om man vill ha barn i framtiden.

2017 testades gelen på apor med ett lyckat resultat, då ingen hona blev dräktig under parningssäsongen. Dock uppstod andra problem som bland annat infekterad vävnad. Forskarna tror att detta inträffade på grund av ingreppet och inte av själva gelen. 

Man har även testat detta på kaniner med ett positivt utfall. Då lyckades man också ta bort blockeringen, vilket gjorde djuren fertila igen. Nu vill forskarna testa metoden på människor.

P-piller

P-piller för män är tänkt att fungera likadant som det gör för kvinnor idag. De innehåller en kombination av testosteron och syntetisk progesteron som ska hämma produktionen av spermier.

I en ny studie testade 40 män p-piller, där 30 av dem tog det varje dag i 28 dagar. De tio andra fick ett placebopiller. Männen fick inga större biverkningar, dock upplevde vissa symptom som huvudvärk, trötthet och akne. 

Studien visade att hormonernas funktion hämmades, som reglerar testiklarnas funktion. Nu vill forskarna göra en större studie som ska bevisa att p-pillerna kan förhindra graviditet.  

Forskare testar p-piller för män. Bildkälla: Isabell Höjman/TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du testa något av dessa preventivmedel?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.