Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Jens", 26, testar nya preventivmedlet för män : "Känns jättebra"

- 17/05/2019, 18:16

Studien för det nya manliga preventivmedlet är i full gång. En svensk 26-årig man berättar nu om upplevelsen och varför han valde att delta i studien.

Nyheter24 har tidigare skrivit om det manliga preventivmedlet som började testas i början av 2018, här kan du läsa mer om det!

Nu har den första testpersonen i Sverige fått pröva på preventivmedlet, som är en kräm. "Jens" berättar att det hittills fungerar hur bra som helst.

– Det känns jättebra och det är verkligen i god tid att det finns ett alternativ för män, berättar den 26-årige Jens för Metro.

Genusfrågor den bidragande faktorn

Han berättar att han kom i kontakt med studien via sociala medier och tvekade inte en sekund på att delta. Enligt honom talas det väldigt mycket om frågor kring genus hemma och att det var den bidragande faktorn till att han valde att delta. 

– När p-piller för kvinnor kom var det också tabubelagt, samtidigt som kvinnorna fått ta skulden även vid infertilitet. Man har alltid tänkt att det är kvinnans ansvar när det gäller sådana frågor, förklarar han.

Självklart val

Jens fortsätter förklara att det inte bara handlar om att män kommer kunna kontrollera sin fertilitet, utan att det också ligger vikt i att kunna avlasta kvinnor deras ansvar. Han menar att det är självklart att mannen borde använda preventivmedel ifall kvinnan får biverkningar såsom nedstämdhet.

Han talar även av erfarenhet eftersom hans fru kände sig nedstämd av p-piller när de träffades för sex år sedan.

– Om kvinnan i ett par mår dåligt av preventivmedel är det väl självklart att mannen ska vara den som skyddar sig, om han upplever mildare biverkningar.

Milda biverkningar

På tal om biverkningar så har Jens inte upplevt mer än lite mer torr hy än vanligt, eftersom preventivmedlet är en kräm som mannen applicerar på exempelvis axlarna. Krämen fungerar på så sätt att den hämmar spermieproduktionen, vilket orsakar sterilitet.

– Jag har ganska känslig hy annars också, men jag mår jättebra. Det känns som man oftast tycker mer synd om männen, även om kvinnor kan få liknande biverkningar. Jag tror Sverige är redo för detta, berättar han för Metro.

Jens heter egentligen något annat.