Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experternas tips: får du husdjuren att bra i värmen

- 21/05/2019, 18:58 -

Snart är det sommar vilket kan tyckas härligt – men det kan också vara jobbigt för våra små djurvänner. Därför har Nyheter24 sammanställt experternas tips angående hur du får dina djur att må bra i värmen!

Sommar, sol och lediga dagar. Det låter härligt, men sommarmånaderna är inte bara glädje. För våra små djurvänner kan perioden bli särskilt jobbig på grund av värmen, och ibland direkt farlig. 

Därför har Nyheter24 sammanställt experternas tips angående hur du får dina djur att må så bra som möjligt, även i värmen!

Olika för olika djur 

Djur fungerar olika, vilket även gäller för hur de hanterar värme. Till exempel klarar katter generellt värme bättre än hundar, något chefsveterinären Johanna Miemois tror beror på att de rör sig friare och därför kan ta sig till skugga enklare. 

Också djur inom samma art hanterar värme olika bra. Till exempel är hundar med trånga noskanaler, såsom mopsar och bulldogs, känsligare för värme eftersom de ofta redan har svårt att andas.

Tips för katten 

Här är de bästa tipsen för att hjälpa din katt i värmen:

1. Ställ ut vatten på flera ställen

Något som är viktigt för en varm katt är att kunna dricka vatten. Ställ därför ut färskt vatten på flera ställen i hemmet så att din katt alltid har enkel tillgång. 

2. Ge katten lite mat men ofta

När det är varmt vill katter inte alltid äta så mycket, och om maten står framme blir den lätt ofräsch. Därför är det bättre att ge katten lite mat men ofta. 

3. Borsta katten regelbundet 

Med värme blir kattpäls snabbt tovig och smutsig, vilket gör det svårare för katten att hålla sig sval. Därför kan du hjälpa den genom att regelbundet borsta igenom pälsen. 

4. Lek på kvällen

Om du vill leka med din katt är det bäst att göra på morgnar och kvällar då det är svalare. På dagen, när värmen är som högst, måste katten få vila i skuggan.

Katt
Bildkälla: Pixabay

Tips för hunden 

Här är de bästa tipsen för att hjälpa din hund i värmen:

1. Motionera på väl valda tider

Hundar måste regelbundet få motionera, men på sommaren kan det vara bra att planera utefter värme och tillgång till skugga. Ta därför promenader på morgnar och kvällar, och välj motionsplatser där det finns mycket skugga. 

2. Kyldyna 

Kyldynor finns att köpa i din vanliga djuraffär och tillåter din hund att både vila och svalka sig, vilket är två saker djuret behöver när det är varmt ute.

3. Hundbad

Det kan också vara en bra idé att ta med din hund till ett hundbad så att den kan få svalka sig i vattnet. Var dock uppmärksam så att hunden inte dricker för mycket, det här kan nämligen göra hunden vattenförgiftad. 

4. Blöta tassar

Om du saknar tillgång till hundbad kan du istället svalka vovven genom att blöta tassarna, något som brukar vara särskilt uppskattat i värmen!

Hund
Bildkälla: Pixabay

Så ser du om djuret är överhettad

Om du är osäker på om ditt djur är överhettat kan du vara uppmärksam på dens beteende. Till exempel är slöhet, förvirring och andningssvårigheter klassiska symptom på värmeslag.

Katt och hund
Bildkälla: Pixabay

Läs även: Så gör du om din hund eller katt sätter i halsen

Källor: Sveriges Lantbruks UniversitetDjurens vännerMåBra