En hund och en katt.
Så gör du om ditt djur råkar sätta i halsen. - Foto: Unsplash (Montage)

Så gör du om din hund eller katt sätter i halsen

När en hund eller katt satt något i halsen och inte kan andas, så räknas varje sekund. Här är en genomgång på hur du gör heimlichmanövern på ditt husdjur.


Olyckor sker nästan aldrig när man väntar sig dem, och därför kan det vara svårt att vara beredd när någon man älskar råkar illa ut. Och kanske ännu svårare när den som råkar illa ut är ett husdjur. 

På många skolor och arbetsplatser lär man sig hur man utför heimlichmanövern på andra människor. Men hur gör man egentligen när en hund eller katt inte kan andas?

Här är en genomgång, steg för steg, om hur du går till väga när din hund eller katt har satt något i halsen. 

Steg 1: Ser du objektet?

Det första du ska göra är att öppna djurets mun för avgöra om du kan se objektet som orsakat stopp i luftvägarna. Det kan vara bra att ta hjälp av någon annan i närheten för att hålla fast djuret. 

Om du ser, och kan få tag i objektet, borde du göra det. Något som är viktigt att tänka på är att se till att inte trycka ner objektet längre. 

Eftersom djuret troligtvis är under stress, så är det bra att tänka på att det kan försöka bitas. Om du kan, be någon annan hålla upp djurets mun medan du undersöker. 

Steg 2: Heimlichmanövern

Om det inte går att ta bort objektet med händerna är det dags att utföra heimlichmanövern. 

På en medelstor till stor hund:

Ställ dig upp och håll hunden upp och ner, med djurets huvud neråt och dess rygg mot din mage. Håll den inte i benen. 

Ta ett fast grepp vid övre delen av hundens mage, under revbenen och tryck till med kraft – i samma typ av manöver som man skulle göra på en människa. Kom ihåg att inte vara för försiktig då det krävs lite kraft för att trycket ska ge effekt. Men håll också djurets storlek i åtanke. 

Tryck 4 till 5 gånger och kolla sedan om föremålet har kommit loss. Om det inte har det bör du upprepa manövern.

På en liten hund eller katt:

Lägg ner djuret på dess sida och ta ett grepp runt dess buk så att dina fingrar greppar på både över- och undersidan. Tryck sedan till precis under revbenen 3 till 5 gånger. Anpassa styrkan utefter djurets storlek, men var inte för försiktig. 

Om föremålet inte kommit loss efter ett tag är det dags att åka till veterinären så fort som möjligt. På vägen till veterinären är det viktigt att börja göra nosblåsningar för att försöka få in luft till lungorna. 

Nosblåsningar:

Lägg ner djuret på golvet och ta sedan ett stadigt grepp runt dess nos. Se till att djurets hals är utsträkt och att du håller igen djurets mun så luften kommer till lungorna. Blås sedan in luft, cirka 20 gånger per minut. Anpassa luftmängden efter djurets storlek tills du får hjälp av veterinär. 

Förhoppningsvis kommer dess tips till användning om olyckan någonsin är framme. 

Ibland kan det gå snabbt för våra lurviga vänner, särskilt när man får syn på något smaskigt som man vill nosa eller smaska på. Men det finns faktiskt en hel del människomat som kan orsaka livshotande skador på både hundar och katter. Här kan du läsa om 9 saker som du måste hålla koll på att din hund inte får i sig.

Och självklart har vi också koll på vad missen inte ska äta. Högt upp på listan finns något som säkert chockar många – nämligen mjölk. Läs om varför det kan vara skadligt, och vad mer din katt inte bör lägga tassarna på, här

Källa: Heimlichmanövern, Hemmets

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du ett husdjur?
Tack för din röst!