Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bensinupproret växer: Nu kräver 6 av 10 lägre pris

- 29/05/2019, 11:59 -

Upproret mot det höga bensinpriset fortsätter att växa. Enligt en ny undersökning vill hela 55 procent se att bensinskatten sänks.

Många svenskar har rasat mot den höga bränsleskatten. Efter att den 95 oktaniga-bensinen nyligen höjdes till 17,14 kronor litern, så sattes ännu ett nytt prisrekord. I dag har det sjunkit till 16,99 kronor men väntas höjas igen i framtiden.

Dieseln är också dyr i dag med sina 16,94 kronor per liter – och kan också slå nytt prisrekord under den närmaste tiden.  

6 av 10 vill se lägre priser

Nu vill allt fler se att priserna blir lägre. Enligt en ny undersökning från Novus, vill sex av tio se att priserna sänks. Samtidigt tyckte var femte person att priserna var bra som de är. Och en tiondel tycker att det borde höjas ytterligare, enligt Allt om bilar.

Över 1 200 personer tillfrågades och undersökningen genomfördes 3-4 april tidigare i år, alltså när priserna var lägre än vad de är i dag. Då kostade bensinen 16,24 kronor litern, alltså nästan en krona billigare än vad priset ligger på idag. Undersökningen gjordes också innan Facebook-gruppen Bensinupproret 2.0 skapades, som kräver lägre bränslepriser.

Skatten kan sänkas tillfälligt

Däremot kommer skatten sänkas tillfälligt från juli månad med 16 öre fram till årsskiftet. Riksdagens utskott föreslog nämligen att ta bort det extra skattetillägget för bensin och diesel. Priset kommer dock att höjas igen i början av 2020.

Bensinpriset
Bränsleskatten når nya rekordnivåer. Bildkälla: Anette Karlsen/Scanpix/TT
Vill du ha lägre bensinskatt?