Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du vill veta om fallet Kaj Linna

- 28/05/2019, 14:43

Kaj Linna satt fängslad i 13 år för rånmordet i Kalamark – vilket han sedan frikändes för. Här är allt du vill veta om mannen som dömdes till livstids fängelse men är återigen en fri man.

Kaj Linna dömdes till livstids fängelse för rånmordet i Kalamark, utanför Piteå, den 14 april 2004. 

Högsta domstolen beviljade i december 2016 Kaj Linnas fjärde resningsansökan sedan ett flertal journalister hade granskat fallet och pekat på svagheter i bevisningen. 

Men vad var det som hände egentligen? Hur kunde Linna bli oskyldigt dömd? Nyheter24 reder ut. 

16 april 2004 hittade hemtjänstpersonal en svårt skadad man i dennes hem i Kalamark. Mannen hade legat bunden i två dygn och inte kunnat kalla på hjälp. 

Mannens bror hittades mördad ute i ladugården efter att ha misshandlats till döds med en träpåk. 

Kaj Linna
Kaj Linna satt oskyldigt dömd i fängelse i hela 13 års tid. Bildkälla: TT

Varför blev Kaj Linna misstänkt?

Jo, den överlevande brodern pekade ut en man som den skyldige. Den mannen pekade i sin tur ut Kaj Linna som den skyldige till mordet. 

Mannen som pekade ut Linna lämnade uppgifter om hur Linna hade planerat stöten – uppgifter som stämde väl överens med vad som faktiskt hänt på gården. 

Det här nyckelvittnets uppgifter gjorde att Linna fälldes. Men det fanns ingen teknisk bevisning som kunde knyta Linna till platsen. 

Har alltid nekat 

Kaj Linna har alltid hävdat sin oskuld men dömdes till livstids fängelse för mord och grovt rån i december 2004. 

I december 2016 beviljade Högsta domstolen resning i fallet. I februari 2017 öppnade åklagare Jens Göransson förundersökningen på nytt. 

I modern tid i Sverige är Kaj Linna den som beviljats resning efter längst tid i fängelse. Den 30 maj 2017 släpptes Kaj Linna fri i väntan på Hovrättens dom. 15 juni 2017 meddelades den slutgiltiga domen och han blev då helt frikänd – efter 13 år i fängelse. 

På långfredagen 30 mars meddelades det att Kaj Linna får ett rekordstort skadestånd på 18 miljoner kronor.

Kaj Linna med flickvännen Petra.
Kaj Linna träffade kärleken Petra Wüllrich innanför fängelsemurarna. Bildkälla: TT

Linnas liv i frihet 

När Kaj Linna satt i fängelset träffade han kärleken Petra Wüllrich. Hon var hans spansklärare inne i fängelset och de fick snabbt känslor för varandra. 

När Kaj Linna blev frikänd flyttade de ihop och förra sommaren gifte sig paret på den spanska ön El Hierro, Kanarieöarna

Läs mer om hur Kaj Linna träffade kärleken innanför murarna här!