Måndag 17 Jan
Stockholm

Oskyldigt dömda Kaj Linna berättar om hur han träffade kärleken

Man och kvinna kramar varandra.
Kaj Linna om hur han träffade kärleken Petra. Foto: TT

Kaj Linna inledde en relation – samtidigt som han satt i fängelse. Han satt fängslad i 13 år för ett rånmord – vilket han sedan frikändes för. Han berättar för Nyheter24 om hur det fungerar att ha ett förhållande i fängelset.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 15 juni 2017 meddelades det att Kaj Linna helt frias från rånmordet i Kalamark. Det första han gjorde som en fri man var att sätta sig på ett flygplan till Kanarieöarna. Han reste dit med kärleken Petra Wüllrich som han träffade innanför fängelsemurarna. De träffades under en spansklektion i fängelset – hon var nämligen hans lärare. 

– Man får ju inte ha sådana känslor, men jag hade de känslorna för henne. Jag visste inte vad hon kände eftersom jag aldrig tog upp det med henne. Jag tänkte att hon skulle bli rädd eller något. Eller ännu värre? Tänk om hon känner samma sak, då dras ju hon in i mitt elände så att säga, säger Kaj Linna. 

Kaj berättade för sin syster om hans känslor för spanskläraren Petra. Hans syster förde informationen vidare till Petra och då visade det sig att hon kände likadant. Kaj och Petra inledde en relation och hela åtta år av den satt Kaj fängslad. 

– Vi hade ömsesidiga känslor för varandra och vi insåg i stort sett på en gång att hon måste sluta arbeta. Annars skulle det inte funka, det går ju inte att hålla på att smyga med såna här saker, säger han. 

Kaj Linna inledde en relation med Petra – samtidigt som han satt i fängelse. Bildkälla: TT

Petra sa upp sig ganska omgående och kom sedan regelbundet och hälsade på Kaj. De blev förälskade och inledde en relation – varav hela åtta år av den befann de sig på olika sidor av fängelsemurarna. 

– Att ena parten sitter i fängelse är utmanade för vilket förhållande som helst. Det är många förhållanden som inte klarar av det. Men vi klarade det. 

På midsommarafton 2018 gifte sig paret på den spanska ön El Hierro, Kanarieöarna. 

Det här har hänt: 

Kaj Linna dömdes till livstids fängelse för rånmordet i Kalamark, utanför Piteå, den 14 april 2004. Högsta domstolen beviljade i december 2016 Kaj Linnas fjärde resningsansökan sedan ett flertal journalister hade granskat fallet och pekat på svagheter i bevisningen. I februari 2017 öppnade åklagare Jens Göransson förundersökningen på nytt. I modern tid i Sverige är Kaj Linna den som beviljats resning efter längst tid i fängelse. 

Den 30 maj 2017 släpptes han fri i väntan på Hovrättens dom. 15 juni 2017 meddelades den slutgiltiga domen och han blev då helt frikänd – efter 13 år i fängelse. På långfredagen 30 mars meddelades det att Kaj Linna får ett rekordstort skadestånd på 18 miljoner kronor. 

Se hela intervjun med Kaj Linna i klippet ovan. 

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela