Professorn om kartläsning
Därför är män bättre än kvinnor på att läsa kartor - Foto: TT/Kallestad, Gorm, JANERIK HENRIKSSON / TT

Därför är män bättre än kvinnor på att läsa kartor

Män är bättre än kvinnor! I alla fall när det gäller att läsa kartor. Orsaken? Lego. Ja, männen har verkligen sina gamla leksaker att tacka.


Tack vare leksaker så är män bättre på att läsa kartor än vad män är. Detta menar professor Gina Rippon som har hjärnan som expertområde. 

Rippon menar att leka med lego eller spela tv-spel hjälper pojkar i ung ålder att läsa sig att tänka på ett annorlunda sätt än vad tjejer gör, då de oftast hellre leker med exempelvis dockor.

Beror inte på kön

Att kvinnors och mäns hjärnor skulle vara olika anser Rippon vara en myt. Att hur hjärnan utvecklas inte beror på vilket kön man har, utan hur man växer upp.

Just kartläsning är ett område där det finns en lite större skillnad. 

– Det verkar som om männen i genomsnitt har bättre förmåga till rumsliga färdigheter. Men om du sedan spårar vilken erfarenhet de har med Lego och videospel, så är det mycket högre hos pojkar och de är mycket mer uppmuntrade med exempelvis byggleksaker, säger Rippon till Daily Mail.

"Stereotypen behöver uppdateras"

Rippon menar även att den stereotypen av "kartläsare" behövs uppdateras.

– Jag är långt ifrån superbevis att män och kvinnors skillnader på egenskaper och förmågor är rotade i och med olika biologier. En detaljerad fallstudie pågår om det ens är möjligt att forma sådana individuella färdigheter, avslutar professor Gina Rippon till Daily Mail.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en studie som visar på att smarta män är mer fertila och har fler barn än andra. Går intelligens och många barn ihop? Svaret är ja menar forskare vid Stockholms universitet till en ny studie, i alla fall om du är man. Här kan du läsa mer om det.

/
/
Man
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du det är svårt att läsa kartor?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.