Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Studie: Smarta män är mer fertila och har fler barn än andra

- 12/05/2019, 22:34 -

Går intelligens och många barn ihop? Svaret är ja menar forskare vid Stockholms universitet till en ny studie, i alla fall om du är man.

Har du eller kanske vet du någon man som har många barn? Oavsett vilken man det än handlar om så är han antagligen riktigt smart. Det visar en ny studie av forskare vid Stockholms universitet.

Forskare har nämligen hittat ett samband mellan fertilitet och högt IQ.

"Hett byte" på marknaden

Intelligens kan leda till en hel del, bland annat bättre hälsa och hög status i samhället. Sitter du som man på sådana egenskaper blir du ett "hett byte" på marknaden, i alla fall enligt forskarna till studien.

"Vi hittade ett samband mellan intelligenspoäng och fertilitet, detta mönster överensstämde med hela gruppen vi studerade. Männen med lägst IQ-poäng hade färre barn", skriver forskarna i studien.

Och gruppen som studerades var inte så liten heller. Den omfattade över 779 000 svenska män födda mellan 1951 och 1967. Till studien använde forskarna använde IQ-test som dessa hundratals män genomgått vid intagning till värnplikten. 

Flera faktorer

Resultaten jämfördes sedan med antal barn och där hittade man sambandet. Andra faktorer som också kontrollerades var utbildningsnivåer och föräldrabakgrund.

"Den positiva relationen mellan intelligens och fertilitet förklaras troligen av att män med högre kognitiv förmåga har högre status och mer resurser, och det faktum att hög kognitiv förmåga är ett attraktivt drag på partnermarknaden", skriver de i studien som tidigare är publicerad av The Royal Society Publishing.

Har du syskon och är yngst? Då har du störst chans att bli miljonär. Nyheter24 har tidigare skrivit om en forskning som visar på det och det kan du läsa mer om här.