Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför kan nya röklagen orsaka skräpkaos

- 31/05/2019, 15:55

Den nya röklagen som införs den 1 juli, innebär att rökning kommer att förbjudas på allmänna platser som bland annat uteserveringar. Men risken finns att nedskräpningen kommer att öka lavinartat!

Från och med 1 juli förbjuds rökning på flera allmänna platser, bland annat uteserveringar. Den nya lagens syfte är att främja vår hälsa så att färre utsätts för rök ofrivilligt.

Men kan rökförbudet orsaka negativa konsekvenser för miljön? Om du frågar Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, så finns det risker med den nya lagen – framförallt då askkopparna kommer försvinna allt mer.

– Eftersom flera askkoppar kommer tas bort så finns risken att rökarna inte kommer att ha någonstans att fimpa sina cigaretter, säger hon till Nyheter24.

En miljard fimpar slängs varje år

En miljard fimpar slängs ute på gator och i naturen varje år, vilket är en enorm nedskräpning som framförallt skadar miljön. Men problemet är också att det inte finns något incitament som förbjuder rökare att slänga sina fimpar i allmänheten.

– Därför hoppas vi att kommunerna flyttar askkopparna till andra platser och inte tar bort dem helt, säger Ragnartz.

Samtidigt så blir det svårare för de privata arenorna, typ restauranger och uteserveringar, att kräva ansvar från rökarna – de har inget ansvar för området utanför deras egna mark. Istället hoppas Håll Sverige Rent på att rökarna tar ett större ansvar för sina fimpar i framtiden.

– En lösning är ju att rökarna tar med sig egna askkoppar. Det är ju inte helt orimligt, säger Ragnartz.

Cigarettfimpar
Många askkoppar kommer tas bort på allmänna platser. BIldkälla: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT
Tror du att det kommer bli mer fimpar på gatan?