Eid al-fitr
Eid al-fitr firas när fastemånaden ramadan är slut. - Foto: AP

Eid al-fitr: Allt du behöver veta om högtiden

Fastemånaden ramadan är snart över och det firas i vanlig ordning med eid al-fitr. Det är den muslimska motsvarigheten till det kristna julfirandet och firas på liknande sätt, med god mat och presenter till barnen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Miljoner muslimer världen över firar högtiden eid al-fitr. Den markerar slutet på fastemånaden och i år infaller den i början av juni, närmare bestämt tisdag 4 juni och avslutas på kvällen onsdag 5 juni. 

Högtiden kallas ofta för bara "eid" och ordet på arabiska betyder ”fest” eller ”återkommande lycka”. ”Fitr” betyder ”brytande av fastan”. 

Firanadet av eid al-fitr pågår oftast i två eller tre dagar, det skiljer sig åt mellan olika muslimer. 

I Oman pågår exempelvis eid al-fitr i hela fyra nationella helgdagar och i Qatar ännu längre, där är det sex dagar nationell helg. 

Vad är ramadan? 

Ramadan är den heliga fastemånaden som för många muslimer är en tid för eftertanke och ökad självinsikt. Men barn, sjuka, äldre, gravida och ammande kvinnor behöver inte fasta. 

Fastemånaden infaller den nionde månaden i den muslimska kalendern, vilket innebär att den i år inleddes den 6 maj. 

Människor som köper smycken inför Eid al-fitr, i Pakistan. Bildkälla: AP/FAreed Khan

Vad är "Eid mubarak"?

Du kanske tidigare har hört ”Eid mubarak”? Det är inte så konstigt, för det är nämligen en vanlig hälsningsfras under eid al-fitr. Frasen betyder ”ha en välsignad eid”. Ett annat vanligt uttryck under högtiden är ”eid said”, som ungefär betyder ”glad eid”. 

Hur festar man under eid?

Vid eid al-fitr är det inte bara fastan som bryts, utan man ska även bryta alla dåliga vanor. Man ska be om förlåtelse och ge förlåtelse åt andra. 

Dagen börjar med bönemöten i moskén och efter bönen påminns deltagaren om skyldigheten att hjälpa behövande med allmosor. 

Sedan är det dags för själva festen. Man umgås då med släkt och familj och äter mat och sötsaker tillsammans. Traditionellt sätt brukar ett flertal maträtter dukas upp, men traditionerna varierar mellan olika regioner och länder. Unga och barn brukar vanligtvis få presenter. 

Så om du eller någon du känner ska bryta fastan och fira i kväll: eid mubarak! 

Firar du Eid al-fitr?
Tack för din röst!