Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

många vill att Sverige lämnar EU – och så många vill vara kvar

- 11/06/2019, 20:02

Majoriteten av oss svenskar vill att Sverige ska stanna kvar i EU. Vi tackar också nej till att införa euro, visar en ny undersökning gjord av Statistiska centralbyrån.

EU-frågan har varit extra het våren 2019 och det råder verkligen delade meningar om Sverige skall stanna kvar eller gå ur den Europeiska unionen, samt huruvida vi ska inför euro eller ej. 

SCB, Statistiska centralbyrån, har under maj 2019 tillfrågat cirka 4500 svenskar om hur de skulle rösta om det vore folkomröstning idag.

Majoriteten är för EU

En fråga som ställdes var: "Är du i huvudsak för eller mot det svenska medlemskapet i EU eller har du ingen bestämd åsikt?"

61,9 procent av de tillfrågade var för EU, 13,3 procent var mot och 24,7 procent svarade att de inte hade någon bestämd åsikt. 

När det kommer till fördelningen mellan män och kvinnor tyckte båda könen väldigt likt. 62,6 procent av kvinnorna var för EU, 26,3 procent var mot och 26,3 procent hade ingen bestämd åsikt. De tillfrågade männen tyckte snarlikt med 61,3 procent för, 15,7 procent mot och 23,1 procent hade ingen bestämd åsikt. 

Jämfört med november 2018 har andelen som uppger att de är för EU-medlemskapet ökat medan andelen som är mot EU-medlemskapet har minskat.

Nej till euro

Den andra fråga som ställdes var: "Om vi idag skulle ha folkomröstning om att ersätta kronan som valuta, skulle du då rösta Ja eller Nej till att inför euron som valuta i Sverige?"

Om det hade varit en folkomröstning om euron i maj 2019 skulle 19,3 procent rösta ja och 66 procent rösta nej. 14,7 procent uppger att de inte vet hur de skulle rösta i frågan. 

Jämfört med november 2018 har andelen som uppger att de skulle rösta nej minskat och andelen som uppger att de inte vet har ökat, skriver SCB

Tycker du att Sverige ska lämna EU?