Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu lyser solen grönt - så kan du se det unika ljusfenomenet

- 12/06/2019, 15:31

Smaragdgröna solstrålar, som ser ut som en grön blixt, kan du få uppleva i juni. Nyheter24 har informationen du behöver för att inte missa detta sällsynta ljusfenomen!

En varm och skön kväll i juni kan du vara med om något unikt. Med den rätta positionen och de rätta förhållanden kan du få se solen lysa och blixtra i en smaragdgrön färg.   

Varför bildas den "gröna blixten"? 

Att det smaragdgröna ljusskenet bildas beror på att jordens atmosfär fungerar som en optisk lins som bryter solljusets färger om det kommer in snett i atmosfären, precis som vid en solnedgång.

För att det gröna ljusfenomenet skall kunna bildas krävs det att vädret är klart och att luften precis ovanför havs- eller markytan är uppdelade i lager efter temperatur och molekyltäthet. Lagret precis vid ytan måste också vara varmare än lagret ovanför ytan. 

Dessa brytningslager fungerar som ett förstoringsglas och ökar under några sekunder den sista synliga övre kanten av solen så att strålarna bryts i gröna och röda våglängder. Så det gäller att rikta extra stor uppmärksamhet mot horisonten under de få sekunder när tillfället ges. 

En ljummen sommarkväll kan du se solen lysa grönt. Bildkälla: Henrik Montgomery/ TT

Såhär gör du för att se "den gröna blixten": 

Var? 

För att ha störst chans att se den "gröna solen" ska du helst stå fem till tio meter över havet vid en västkust. Sikten mot de sista solstrålarna bör vara fri innan solen går ner bakom horisonten. Du kan exempelvis stå på toppen av en sanddyna, men inte mer än tio meter över det. 

När? 

Himlen måste vara helt molnfri i västlig riktning och det måste vara ljummet ute så att havsytan är varm och då bildar de brytningsskikt som företeelsen kräver. Den gröna blixten uppstår under de sista sekunderna av solljus, precis innan solens övre kant. När den gröna blixten syns är den ljusstark i en smaragdgrön färg och den varar bara i några sekunder, skriver Illustrerad vetenskap.

Har du någon gång sett solen lysa grönt?