Stockholm

Nya rökförbudet 2019: Här är allt du behöver veta

Rökförbud
1 juli utökas rökförbudet i Sverige. Foto: TT/Unsplash

Att rökförbudet kommer att utökas i sommar är det nog få som har missat. Men vad är det som gäller egentligen? Var får man röka och inte? Och vad händer om man bryter mot lagen?


Läs mer

1 juli 2019 utökas rökförbudet i Sverige och kommer då även att gälla platser som uteserveringar och tågperronger. 

Rökförbudet gäller rökning och e-cigaretter. De som snusar eller tuggar tuggtobak drabbas alltså inte. Ägaren av lokalen, eller den som disponerar den, är ansvarig för att lagen följs. 

Här får du inte röka: 

– På uteserveringar. 

– På perronger utomhus.

– På skolgårdar och lekplatser på förskolor och fritidshem. 

– Vid entréer där allmänheten har tillträde. Du får alltså inte ta en cigarett utanför en affär. 

– I lokaler för hälso- och sjukvård. 

– I lokaler avsedda för gemensamt bruk i bostäder. 

– På inhägnade idrottsplatser. 

Om du bryter mot lagen 

Om du av någon anledning röker på en plats där rökförbud gäller kan du åtalas och dömas till böter. Men du döms inte på grund av rökningen i sig. 

Det sker nämligen i två steg. Först kommer den som ansvarar för lokalen att be dig att sluta. Om du inte gör det kan du bli avvisad från platsen. Om du vägrar lämna platsen gör du dig skyldig till olaga intrång, och det är alltså det du döms till böter för. 

Här får du röka

Var får man röka då undrar du? Jo, du får röka i ditt eget hem, om det inte är en tillfällig bostad. Du får även röka i lokaler där rökning är tillåtet samt i särskilda rökrum på restauranger, men du får inte ta med mat eller dryck in i rökrummet. 

Den 1 juli utökas rökförbudet i Sverige. Bildkälla: Unsplash

Klubben trädgården undantag 

Folkhälsomyndigheten, som ansvarar för att lagen blir verklighet, har varit väldigt tydliga med att det inte får göras några undantag. 

Men utomhusklubben Trädgården i Stockholm har fått tillåtelse att avsätta ett särskilt utomhusområde för rökare inne på klubben, skriver Södermalm direkt. 

Det är Stockholms miljöförvaltning som gett klubben tillåtelse till detta. Anledningen är att det finns risk för stora ordnings- och nedskräpningsproblem om alla gäster på klubben ska röra sig ut och in genom entrén för att få röka. 

Området där rökning kommer vara tillåtet ska ligga så pass avskilt så övriga gäster inte nås av rök. Vakterna som jobbar på klubben ska kontrollera så ingen tar med sig alkohol in på rökområdet. 

Det finns risk att nedskräpningen kommer att öka lavinartat i och med det utökade rökförbudet. Läs mer om det här!

Tycker du att det är bra med ett utökat rökförbud?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.