Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här världens äckligaste jobb

- 15/06/2019, 08:50

Spystädare, avfallshanterare eller luktdomare är förmodligen inte ett drömjobb för majoriteten. Men vilket jobb tar priset som världens äckligaste jobb? Vi har svaret.

Kanske var du en av dem som drömde om att bli brandman, delfinskötare eller popstjärna som liten? Och visst finns det många jobb som verkar spännande, men också många jobb som verkar otäcka och smått förfärliga. Så vilka jobb klassas då som världens äckligaste jobb? Här är svaret. 

10. Urinsamlare

På tionde plats hittar vi ett minst sagt äckligt jobb, nämligen urinsamlare. De ägnar dagarna åt att samla urin från olika djur. Det finns en rad olika specialiserade inriktningar man kan välja om man jobbar som urinsamlare. Bland annat kan man specialisera dig på orangutangers urin och får då samla in stora volymer av apurin för att studera faktorer som påverkar apornas reproduktion. 

En annan intressant inriktning är för de som vill specialisera sig på rådjur. Som urinsamlare för rådjur samlar man in urinen från rådjuret för att sedan sälja det till jägare. Jägarna i sin tur använder det för att locka till sig rådjur under jakt. 

Som urinsamlare kan du specialisera dig på apurin. Bildkälla: Norbert Millauer/TT

9. Gödselinspektör 

Gödselinspektörer har ett livsviktigt jobb, även om det kan tyckas lite äckligt. De har till uppgift att samla gödsel från djur. Anledningen till att det är ett viktigt jobb är för att gödslet testas för att säkerställa att djuren är fria från föroreningar och skadliga material och inte sprider sig så det infekterar vegetationen, våra djur eller vi som konsumenter. 

8. Djurmastruberare

Det är inte helt ovanligt att man älskar djur och vill jobba med dem. Vad som däremot är lite ovanligare är att arbeta dagligen med att mastrubera dem – alltså runka av dem. 

Djurmastruberare dagliga uppgift är hjälpa djuren en bit på traven och samla deras sädesvätska. Ett riktigt "hårt" arbete. 

7. Spystädare

En heldag på Liseberg eller Gröna lund är för många förknippade med spänning och eufori. Men för den åksjuke kan denna lustfyllda dag bli mindre rolig. Och låt oss vara ärliga, hur många har inte undrat vem det är som städar upp spyan som kommer som ett brev på posten mitt under åkturen? Det rätta svaret är spystädaren. Denna person ansvarar helt enkelt för att åkattraktionerna håller sig spyfria. 

Spystädaren håller attraktionerna spyfria. Bildkälla: Grøtt Vegard Wivestad/TT

6. Luktdomare

En luktdomares arbetsuppgift kan tyckas aningen märklig. Med deras exceptionella luktsinne kan de som jobbar som luktdomare nästan korrekt identifiera doften av vilken produkt som helst, allt från läppstift till skrivbordsunderlägg. De har också i uppgift att sniffa och genomföra lukttest på armhålor, kattsand, andetag, fötter och även blöjor. Euw!

5. Klinisk avfallshanterare

Har du någonsin undrat vad som händer med kliniskt avfall, inklusive använda förband, nålar, föråldrade läkemedel, denaturerade läkemedel, blodpåsar, amputerade lemmar och mänskliga vävnader och organ? Då har vi svaret. 

Det är nämligen de kliniska avfallshanterarna som hanterar dessa avfall. I många länder är det lag på att denna typ av avfall måste hanteras genom förbränning för att förhindra att miljön och människors hälsa skadas. 

Med andra ord finns det människor som jobbar med att bränna kroppsdelar och lukten på förbränningen sägs beskrivas som en kombination av brännande gummi, dålig kroppslukt och illaluktande fötter. 

4. Dykare specialiserade på farliga miljöer 

Slamdykare är inte bara ett äckligt jobb, utan också ett farligt sådant. Deras arbete innefattar ofta dykning i avlopp eller i farliga kemikalier som pappersmassa och oljeslam. 

Dessa dykare behöver därför genomgå en rad vaccinationer för alla slags sjukdomar, som till exempel hepatit och stelkramp. De måste också genomgå en sanering efter varje dyk. 

3. Rättsentomolog 

Många av världens äckligaste jobb innefattar döda människor och det kanske inte är så konstigt. Rättsentomologer är forskare som studerar livscyklerna hos insekter och leddjur som hittas på döda människokroppar. 

Genom att analysera dessa insekter kan man ta reda på hur länge en person har varit död, vilket underlättar brottsutredningar.

2. Brottsplatsstädare 

Det är inte ovanligt att brottsplatser förekommer i många TV-serier och filmer, vilket kan fascinera många av oss. Men sanningen är ju den att detta faktiskt händer i verkligheten. 

Och vem städar upp på brottsplatser? Jo, brottsplatsstädaren såklart. Inget jobb för de blodrädda. 

1. Avloppsrensare

På första plats kommer, inte helt otippat, avloppsrensare. Det är inte bara världens äckligaste jobb, det är också ett av de farligaste jobben i världen. Faktum är att man räknar ungefär att runt 100 stycken avloppsrensare i Indien dör varje år på grund av olyckor, kvävningar eller för att de utsätts för giftiga gaser. Avloppsrensarnas uppgift är att klättra in i avlopp fyllda med mänsklig avföring och ibland döda djur för att rensa avloppen, skriver Career Addict.

Så om du trodde att du hade det värsta jobbet i världen, tänk om. Tänk på alla de människor som måste rensa avlopp, ge kossor "handjobs" eller sortera kliniskt avfall för att kunna betala hyran. Stor eloge till er! 

Skulle du kunna tänka dig att jobba med något av detta?