Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Trots förbudet – här får du röka i sommar

- 13/06/2019, 11:39 -

Du som gillar att ta en cigarett till vinet på en uteservering har nog inte missat att den eran lider mot sitt slut. Från och med 1 juli är det dags att fimpa. Men var får man röka då undrar du? Nyheter24 reder ut.

Den 1 juli träder det nya rökförbudet i kraft och då kommer det bli förbjudet att röka på flera platser i Sverige. Förbudet innefattar bland annat uteserveringar och tågperronger. 

Men var får man fortfarande röka då?

Jo, du som gillade att ta en cigarett på en uteservering i sommarvädret måste nu gå utanför området och ställa dig ett par meter ifrån innan du tänder din cigg. 

Du som brukar ta en cigarett i farten får fortfarande röka på trottoaren. Men du får inte ställa dig vid en entré där allmänheten har tillträde. Om du vill röka innan du går in i en butik måste du ställa dig ett par meter ifrån ingången. 

Rökförbud
Den 1 juli är det slutrökt på både tågperronger och uteserveringar. Bildkälla: PONTUS LUNDAHL/TT

Parker och torg 

Många gillar ju att njuta av det fina vädret i en park eller på ett torg, och kanske unna sig en cigg till det? Du kan känna dig lugn, för det får du faktiskt fortfarande göra. 

Du som röker inomhus i ditt hem får fortfarande göra det, om det inte är en tillfällig bostad. 

Gillar du att röka när du unnar dig ett restaurangbesök? Om restaurangen har ett särskilt rökrum får du röka där, men du får inte ta med dig mat eller dryck in i rökrummet. 

Trädgården ett undantag

Är du en feströkare? Då blir det svårt på klubbarna i sommar. Men det finns ett undantag. Utomhusklubben Trädgården i Stockholm har fått tillåtelse att avsätta ett särskilt utomhusområde för rökare inne på klubben. 

Men eftersom hela syftet med nya rökförbudet är att personer som inte vill utsättas för rök ska slippa det på allmänna platser kommer rökområdet ligga så pass avskilt så att övriga gäster inte nås av rök. 

Vad tycker du om det nya rökförbudet?