Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Badsugen? varmt blir det i vattnet under midsommar

- 18/06/2019, 15:29 -

Planerar du på att ta ett dopp under midsommarafton så kan det vara bra att ha koll på hur varmt det är i vattnet. Nyheter24 har tagit reda på vart det varmaste och kallaste badvattnet finns i landet.

Snart vankas det midsommarafton och det är dags att fira den kanske största högtiden i Sverige under den ljusaste dagen på året. Och innan man ska äta sig mätt på sill och potatis så lär många vara sugna på att ta sig ett dopp i närmaste vatten. 

20 grader i vattnet i sydöstra Sverige 

Men vissa områden är bättre än andra att bada i och det är framförallt österut som temperaturen kommer vara någorlunda hög.

– Det ser ut att vara varmast vatten i sydost. Temperaturerna kommer närma sig 20 grader mellan sträckan Kalmar – Simrishamn. Inne i Stockholms skärgård kan det också bli varmare badvatten, säger Jörgen Östberg, oceanograf på SMHI, till Nyheter24.

Även längst upp i norr, runt Haparanda och på västkusten kommer havstemperaturen vara relativt hög. Här väntas det bli mellan 17-18 grader. 

Kallare i insjöarna och mellersta Norrland

Däremot kommer våra största insjöar, Vänern och Vättern, erbjuda kallare badvatten under midsommarhelgen.

– Där kommer det bli runt 12-14 grader och något varmare kring stränderna, säger Östberg.

Andra områden där man bör tänka till en extra gång innan man hoppar i är kring mellersta Norrland.

– Sträckan mellan Bjuröklubb och Härnösand kommer vara den som är minst trivsam att bada i. Här ligger temperaturen runt 10 grader, vilket är normalt för den här årstiden, säger Östberg.

Bada
Det kan bli upp emot 20 grader vid kusten i sydöstra delarna av landet. Bildkälla: Johan Nilsson/TT
Kommer du ta ett midsommardopp?