Myter, sägner
Mystiska midsommarsägner som kan ge god hälsa, tur och kärlek - Foto: Unsplash, TT/Hasse Holmberg

8 mystiska midsommarsägner – kan ge god hälsa, tur och kärlek

Laddad för midsommar? Vill du bli kär? Då finns det några knep, enligt mystiska midsommarsägner. Nyheter24 radar upp åtta sägner som kan bringa tur, god hälsa och kärlek! Frågan är dock: är du beredd att offra det som krävs för att få det du vill ha?


Det finns knep, en hel del faktiskt, men vissa är riktigt äckliga. Så om du tror på sägner bör du vara beredd på att offra lite – för att få det du vill ha. 

Men midsommar innebär inte bara sill och potatis. Historiskt sätt så har aftonen innefattat högtider för magiska riter. Några av dessa sägner är ju väl etablerade, andra inte lika mycket... Var beredd på att du kan blir riktigt äcklad – men också taggad!

1. Plocka blommor och lägg under kudden

Detta är nog inte en nyhet för många. Men var kommer detta ifrån egentligen? Jo, det är så att växter förr i tiden troddes ha en extra kraft under just midsommar.

Fortfarande idag plockar många sju, vissa nio, olika sorters blommor för att lägga under huvudkudden. Anledningen till detta är alltså att få möjlighet att drömma om sin framtida älskling.

Men något alla kanske inte har koll på är att detta helst ska göras under fullständig tystnad. Orsak? Annars bryts magin! Det menar i alla fall folktron från svenska bondesamhället som uppstod runt 1800-talets första hälft.

2. Kaffe med mens

Nu börjar det bli lite halvtrevligt. Med detta gamla hushållsknep kan du få din hemliga förälskelse att bli kär i dig. Hur? Ja, detta är ju främst för kvinnor. Spetsa din kärleks kaffe med tre droppar av ditt eget mensblod. Det ska alltså leda till besvarad kärlek!

3. Rulla naken

På sommarnätterna kan det samlas en hel del dagg och just midsommardaggen är speciellt eftertraktad. Det sägs att om man rullar runt naken så kommer man kunna hålla sig frisk och stark.

Men enligt sägnen behövs nödvändigtvis ingen nakenrullning, utan det räcker med att promenera runt i daggen barfota.

Om målet inte är att hålla sig frisk och stark så säger sägen att man kan samla upp daggen för att använda det till bröd och öl, som i sin tur kan hjälpa jäsningen.

4. Bada med kransen

Apropå att samla styrka till vintern. En riktig klassiker är ju midsommarkransen. Men vad är anledningen bakom till att man bär blommor i håret? För längesen bar man blommor i håret under midsommar för att det skulle vara stärkande.

Men kransen slängdes inte direkt efter festligheterna var slut, utan sparades istället ett halvår till julafton. Anledningen till det var att man trodde att de torkade blommorna skulle ha en speciell kraft. Den superkraften skulle hålla personen som badade med kransen frisk och stark – resten av vintern!

5. Bjud på äpple – helst ett svettigt

Vill man fortsätta midsommar i romantik finns en idé som kanske är lite mer åt det kontroversiella hållet. Den flera hundra år gamla sägnen menar att man ska bära runt på ett äpple under armen. Och det är inte kort tid vi snackar! Nej, du ska helst gå runt med äpplet hela dagen – så att svettsmaken sätter sig i äpplet.

Och sen? Den person som äter det svettiga äpplet kommer att bli kär och galen på momangen! Vill man vara helt säker på att svetten sätter sig ordentligt så kan man göra ett hål i äpplet innan man gosar in svetten.

6. Vaka

Vaknätter, eller "dygna" som det också kan kallas, ska enligt gammal sägnen ge nyfikna personer ledtrådar om hur framtiden kommer se ut. 

Men du kan inte befinna dig var som helst om du vill kika in i framtiden. Det fungerar endast om du står vid en korsväg eller på en "jordfast sten". Men många berättelser från förr är inte så roliga utan innefattar oftast varningar. 

Exempel på en sägnen som får håret på armarna att resa sig är de tre flickorna från Hackås i Jämtland. Under en midsommarnatt vakade de vid en korsväg tillsammans och alla tre hörde olika ljud under natten.

Den första flickan hörde dunder och slammer som att de kom från en smedja. Den andra flickan hörde ljuv fiolmusik och den tredje hörde kyrkklockor som ringde. 

Det som hände efterföljande år för tjejerna var att den första gifte sig med en smed och den andra med en speleman. Den tredje flickan däremot, hon dog innan året var slut. Kyrkklockorna hon hört ringa var från sin egen begravning.

7. Drömgröten

Drömgröt, hur drömmigt gott låter inte det? Traditionerna säger att du ska göra den drömmiga gröten på mjöl, vatten och väldigt mycket salt. 

Du ska äta gröten och helst inte dricka något efteråt. Med så mycket salt i kroppen och ingen vätska så kan man ju bli riktigt törstig.

Så, vart vill vi komma med detta? Denna sägnen säger att den person som ger dig en dryck i sömnen kommer att bli din framtida partner. 

Vad du blir serverad för slags törstsläckande har också en betydelse, nämligen er framtida ekonomi.

  • Vatten – fattiga
  • Öl – medel
  • Vin – rika

8. Kasta pengar

Detta är ju inget för de med lite mindre kronor på kontot. För riktigt längesedan promenerade man till en "offerkälla", alltså en brunn eller naturlig källa. Anledningen var att "offra mynt" genom att slänga dem i vattnet. 

Myntkastandet var vanligt ända in i mitten på 1900-talet och skulle ge tur.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du fira midis?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.