Fredag 7 Maj
Stockholm

Extremhettan sveper in över Europa: "kan leda till dödsfall"

VÄRME
Nya värmerekord kan slås i Centraleuropa i sommar. Foto: Johan Nilsson/TT, Erik Johansen/TT

Ska du iväg på semester någonstans i Europa snart? Härligt! Det som dock verkar vara solparadis kan komma att bli farligt för hälsan, för nu varnar ministrar för den extrema hettan som sveper in över Europa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sommar, bad, sol och värme i all ära. Det är ju så härligt att få åka på solsemester och kunna lägga sig på stranden under solen, men kanske inte om det blir för varmt. Vi minns ju sommaren 2018, hur härligt det var trots att den globala uppvärmingen kanske låg och gnagde i bakhuvudet.

Nu förväntas sommaren bli ännu varmare, enligt The Guardian.

Gått ut med varningar

Frankrikes hälsominister Agnés Buzyn har gått ut med varningar. Landet förväntas nämligen få upp mot 35 och 40 grader, vilket kan leda till dödsfall.

Hon har även varnat sjukhusen i förtid, då de bör vara beredda på att vidta åtgärder tillräckliga för att se till de överhettade patienternas behov. Förra året dog ovanligt många i juli och augusti, hela 1 500 personer, på grund av värmen i landet, skriver The Guardian.

Men även Spanien och Tyskland kan nås av en riktig hetta och det beräknas gå upp mot 38 grader.

Drar in tropisk värme

Anledningen till denna extrema värme är, enligt den amerikanska vädertjänsten Accuweather, på grund av ett högtryck över centrala Europa drar dit varmluft från Afrika, samtidigt som att en storm har fastnat över Atlanten.

Siffrorna förväntas bli rekord, vilket sätter speciellt barn och den äldre generationen i riskzonen då de har svårare att klara av sådan värme, rapporterar The Guardian.

Läs också: Tar värmen över där hemma? Så här får du ner temperaturen!

Kommentera
Kopiera länk
Dela