Fredag 16 Apr
Stockholm

Kyl ner ett rum snabbt - så klarar du heta sommardagar!

Kyl ned ditt hem undet heta sommardagar!
Håll ditt hem nedkylt under sommaren!. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Johan Nilsson(TT

Det är många som ger ifrån sig glädjetjut när väderprognosen visar värme och sol - men det är få som vill att ens bostad ska omvandlas till en bastu. Här kommer 5 enkla tips på hur du kan få det svalare i hemmet!

Kommentera
Kopiera länk
Dela

De riktigt varma sommardagarna påverkar inte bara temperaturen utomhus utan också inomhus. 

Att gå runt och svettas i sitt eget hem kan till slut bli ohållbart. Humöret försämras, koncentrationsförmågan går ner och sömnen blir lidande. Ja, många kan nog känna igen sig.

Det kan kännas omöjligt att kyla ner ett rum, en lägenhet eller ett helt hus - men det finns faktiskt användbara knep för att få ner temperaturen. 

Här är 5 tips för ett svalare hem!

1. Stäng av elektroniken

Datorer, TV-apparater och annan elektronisk utrustning ger ifrån sig värme under tiden de är påslagna. Därför är det en bra idé att hålla liknande föremål avslagna om man vill få ned temperaturen maximalt.

Det är viktigt att stänga av elektroniken helt och hållet. Om du har dina prylar på standby-läge ger de ifrån sig värme även om de verkar vara avstängda. 

Skippa filmerna och serierna heta sommardagar. Bildkälla: Jessica Gow/TT

2. Häng ett vitt lakan över fönstret

Om man inte har tillgång till en fläkt kan man kyla ned inkommande luft genom att hänga ett lakan över fönstret. Spreja sedan lakanet med kallt vatten, då kan de varma vindarna som annars hade svept in genom fönstret kylas ned.

Varför måste lakanet vara vitt? Jo, färgen vit får värme att studsa bort medan mörka färger, exempelvis svart, drar åt sig värme.

Kombinerar du det dessutom med ett korsdrag så ökar du nedkylningseffekten ännu mer!

Ett vitt lakan kan vara räddningen! Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

3. Håll solen på avstånd

Genom att dra för persiennerna och ha fördragna gardiner tränger sig inte solens hetta in på samma sätt. Medan du håller solens strålar på avstånd har du sparat sval luft i rummet. Dubbel effekt vilket ökar chanserna till en sval temperatur hemma. Detta kan tyckas märkligt att göra detta under dygnets varmaste timmar, men det är värt det! 

Solen får gärna skina på oss, men ibland vill man ju kunna välja bort det starka skenet. Bildkälla: Vegard Wivestad Grott/TT

4. Öppna fönstren innan du går och lägger dig 

När dag har övergått till kväll är det dags att öppna fönster och dörrar för att släppa in den svalare luften. Låt det gärna bli korsdrag så att bostaden kyls ned ordentligt. Öppna också upp garderobsutrymmen och köksluckor så att varm luft inte kan lagras där.

Kombinera gärna detta med tips nummer 2 - att hänga upp ett vitt vått kallt lakan i fönstret. Då får du dels sval luft utifrån som dessutom kyls ner ytterligare av tyget och fukten.

Ett öppnat fönster kan rädda din sömn! Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

5. Tillverka din egna AC-fläkt

Det enda du behöver är en vanlig bordsfläkt och en PET-flaska. Fyll flaskan med vatten och lägg den i frysen. När vattnet hunnit bli genomfruset placeras du flaskan framför fläkten. Den luft som fläkten ger ifrån sig kyls ned av isen och behaglig luft sprids i rummet. 

Det här ger lite samma effekt som tips 2, men i mindre skala. Orkar du inte vänta till dygnets svalare timmar är detta en bra grej.

Frys vatten i en PET-flaska och ställ framför fläkten. Bildkälla: Leif R Jansson/TT

Mer nyheter: 8 mystiska midsommarsägner – kan ge god hälsa, tur och kärlek


Är din bostad för varm under sommaren?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela