Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tar värmen över där hemma? här får du ner temperaturen!

- 21/06/2019, 22:02

Det är många som ger ifrån sig glädjetjut när väderprognosen visar värme och sol - men det är få som vill att ens bostad ska omvandlas till en bastu. Här kommer några enkla tips på hur du kan få det svalare i hemmet!

Att gå runt och svettas i sitt eget hem kan till slut bli ohållbart. Humöret försämras, koncentrationsförmågan går ner och sömnen blir lidande. Ja, många kan nog känna igen sig.

Det finns faktiskt en del användbara knep för att få ned temperaturen inomhus under heta sommardagar. 

Här kommer ett par stycken! 

Stäng av elektroniken

Datorer, TV-apparater och annan elektronisk utrustning ger ifrån sig värme under tiden de är påslagna. Därför är det en bra idé att hålla liknande föremål avslagna om man vill få ned temperaturen maximalt. 

Skippa filmerna och serierna heta sommardagar.. Bildkälla: Jessica Gow/TT

Häng ett vitt lakan över fönstret

Om man inte har tillgång till en fläkt kan man kyla ned inkommande luft genom att hänga ett lakan över fönstret. Spreja sedan lakanet med kallt vatten, då kan de varma vindarna som annars hade svept in genom fönstret kylas ned. 

Ett vitt lakan kan vara räddningen! Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Håll solen på avstånd

Genom att dra för persiennerna och ha fördragna gardiner tränger sig inte solens hetta in på samma sätt. Trots att det kanske kan tyckas vara märkligt att göra detta under dygnets allra varmaste timmar.. 

Solen får gärna skina på oss, men ibland vill man ju kunna välja bort det starka skenet. Bildkälla: Vegard Wivestad Grott/TT

Öppna fönstren innan du går och lägger dig 

När dag har övergått till kväll är det dags att öppna fönster och dörrar för att släppa in den svalare luften. Låt det gärna bli korsdrag så att bostaden kyls ned ordentligt. Öppna också upp garderobsutrymmen och köksluckor så att varm luft inte kan lagras där. 

Ett öppnat fönster kan rädda din sömn! Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Tillverka din egna AC-fläkt

Det enda du behöver är en vanlig bordsfläkt och en PET-flaska. Fyll flaskan med vatten och lägg den i frysen. När vattnet hunnit bli genomfruset placeras du flaskan framför fläkten. Den luft som fläkten ger ifrån sig kyls ned av isen och behaglig luft sprids i rummet.  

Frys vatten i en PET-flaska och ställ framför fläkten. Bildkälla: Leif R Jansson/TT

Mer nyheter: 8 mystiska midsommarsägner – kan ge god hälsa, tur och kärlek

Är din bostad för varm under sommaren?