Ett alltmer välmående Öresund lockar tillbaka djurarterna.
Öresund återhämtar sig och djurarterna återvänder. - Foto: Pixabay, Erland Vinberg/TT

Öresund håller på att repa sig – djurarterna lockas tillbaka

Hur mår egentligen Öresund? Jo, miljön i vattnet blir allt bättre. Djurarter som tidigare övergett sundet har nämligen hittat tillbaka.


Utöver de återvändande djurarterna kan man se långa ålgräsängar längs havsbotten igen – det är tecken på ett alltmer välmående Öresund. 

– Öresund har ju haft en lite dyster historia, men vi har all anledning att vara stolta över de framsteg som faktiskt gjorts sedan 1980-talet, säger Michael Palmgren, verksamhetschef på Marint Kunskapscenter i Malmö, till SVT.

"Borde sätta högre mål" 

Han är väldigt positiv till att Öresunds fortlevnad har hamnat på agendan – särskilt efter att den danska regeringen gått ut med ambitionen att på sikt göra området till en nationalpark. 

Djurarterna vill tillbaka till Öresund. Bildkälla: Emil Langvad/TT

– Personligen värjer jag mig lite mot begreppet nationalpark, som betyder helt olika saker i Sverige och Danmark. Länderna borde sätta målen högre än så och ansöka hos Unesco om att få Öresund klassat som biosfärområde, menar Palmgren. 

Ett biosfärområde är en geografiskt avgränsad plats där nya metoder och kunskaper kan testas – för att få en långsiktigt hållbar balans mellan samhälle och miljö.

"Tumlare och tonfisk i vattnen igen" 

Michael Palmgren menar att många har bilden av Öresund som problemtyngd. Men nu har alltså en positiv trend kunnat hålla i sig. 

– Väldigt mycket har hänt de senaste decennierna. Plötsligt finns det tumlare och tonfisk i vattnen igen, och ålgräsängarna i Öresund är närmast unika eftersom de försvunnit på så många andra håll i världen, säger han till SVT

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit vid Öresund?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.