Omtalade beskedet: Återinför valjakt efter långa förbudet

- 01/07/2019, 15:55 -

Efter ett 30 år långt förbud så har Japan gjort det tillåtet att jaga valar igen. Nu har fem skepp åkt ut i havet för att jaga djuren i kommersiellt syfte.

1982 skrev Japan under ett avtal inför den Internationella valkommisionen (IWC) om att bara jaga valar för forskningssyfte. Men i december 2018 beslöt landet i öst att bryta mot överenskommelsen, mycket på grund av att det är del av deras tradition.

Och idag den 1 juli har fem skepp lämnat hamnen i Kushiro, på den norra ön av Hokkaido, för att döda valar och andra fiskar i kommersiellt syften.

Valjakten fördöms av G20

Nu fördömer organisationer och kändisar, till exempel Stephen Fry och Ricky Gervais, Japans agerande. Nu uppmanar man G20 att påbörja en utredning inför det kommande mötet i Osaka, enligt Unilad.

"Det är en av världens viktigaste bevarande- och välfärdsåtgärder och har sparat flera djurarter från utrotning. Det har visat sig vara avgörande för att skydda världens stora valar, vilket möjliggör en gradvis återhämtning av valpopulationer efter årtionden av mänsklig driven katastrofal nedgång", skrev de i brevet.

Den japanska regeringen kommer inte avslöja hur många valar som dödas i jakten förrän efter G20-mötet, enligt Unilad.

Valjakt
Japan har börjat jaga valar igen. Bildkälla: Jeremy Sutton-Hibbert/Greenpeace/TT
Har du varit i Japan?