Fredag 1 Jul
Stockholm

​Här är 5 livsmedel du bör slänga direkt om det blir gammalt

slänga
​Här är 5 livsmedel du bör slänga direkt om det blir gammalt. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT, Janerik Henriksson/TT, TT/Kallestad, Gorm

Visst kan det kännas onödigt att slänga mat även om utgångsdatumet har passerat? Men det finns en del som du faktiskt borde slänga direkt även om du vill tänka extra på miljön. Här är fem exempel på några livsmedel som du borde slänga med detsamma.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Mat och dess bäst före-datum kan vara svårt att hålla koll på. Helst vill man ju inte slänga mat i onödan. Även om det kan vara dåligt för både miljö och plånbok så finns det vissa livsmedel som du faktiskt borde göra dig av med illa kvickt om de hunnit bli dåliga. 

1. Mjölkprodukter som yoghurt, färskost och créme fraiche

Varför just dessa mejeriprodukter? Jo, de innehåller mycket vatten. Skulle dessa ha blivit utsatta för giftbildande mögelsvampar så sprider de sig över hela produkten. 

Här går det tyvärr inte heller att avgöra med blotta ögat om svampen skulle vara giftbildande eller ej. Så börjar någon av dessa mjölkprodukter hemma att mögla: släng!

2. Bär som hunnit bli fula

Oavsett om du ska äta bär direkt som de är eller göra sylt, saft eller kanske marmelad – så bör endast fasta och fina användas. Har de börjat mögla eller bara ser fula ut? Det är bara att slänga. 

3. Fisk – rökt eller gravad

Ett livsmedel som verkligen inte mår bra av att ligga framme i rumstemperatur är fisk. Oavsett om den är gravad eller rökt så kan de innehålla listeriabakterier. Om du kan äta fisk efter att sista förbrukningsdagen passerat? Svaret är enkelt, nej det borde du inte göra. 

Bakterien är dock svår att upptäcka, eftersom den varken ger ifrån sig någon speciell lukt eller färg. 

4. Illaluktande köttfärs

En myt är faktiskt att grå köttfärs som ser lite halvrolig ut inte går att äta. Bara för att den är grå behöver den inte vara oätlig. 

När det gäller köttfärs är inte synen som främst bör användas. Nej, det är ett annat sinne – nämligen luktsinnet. Luktar köttfärs illa och surt är den riktigt dålig och då ska du slänga den direkt.

5. Bröd som möglat

Kanske har du försökt rädda en brödskiva genom att skära bort den mögliga delen och använda den del där det inte syns något mögel? Stopp och belägg i så fall. Varför? Jo, mögelfläcken är faktiskt bara en liten del av mögelsvampen. 

Därför är brödet bara att slänga om det börjat mögla!

Källa: Mitt kök

Mat
Tycker du om mat?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Sverige bidrar till fattiga länder

Nikotinfuskare på nätet ska jagas

Publicerades: 1 timme sedan

Åtta dödade vid protester i Sudan

Publicerades: 1 timme sedan

Tio döda i robotangrepp i Odessa

Publicerades: 1 timme sedan

HD-dom i USA begränsar klimatarbete

Publicerades: igår 22:39

Fortsatt prispress på aktier i New York

Publicerades: igår 22:14

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.