Fredag 17 Sep
Stockholm

Läkare varnar för missbruk av lustgas – kan vara livshotande

Lustgas har blivit allt vanligare att ta vid fester för en snabb berusning. Nu varnar läkare att ett missbruk av den populära partydrogen kan få förödande konsekvenser.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Lustgas är inte längre bara ett läkemedel som du andas in under ditt värkarbete när du ska föda barn. På senare år har det också blivit en "snabbdrog" som många unga runt om i världen använder vid fest. 

De fyller ballonger med lustgasen och sedan andas ut och in i ballongen tills de fått i sig all gas. Mellan 30 sekunder upp till en minut får man en snabb berusning, innan tillståndet blir som innan. 

Men det här är ingen "snabbdrog" som bör missbrukas. I helgen dog nämligen en 23-årig man i Danmark. Polisen i landet utreder nu om lustgasen kan ha varit det som gjorde att mannen avled, något som bland annat danska BT rapporterar om. 

Tecken på nervskador 

Även om inte alla brukningar av lustgasen slutar i tragedi så har giftcentralen i Danmark fått in många rapporter från unga som har tecken på nervskador, så som problem med benen samt skakande händer och fötter. De flesta i 20-årsåldern. 

– Gasen inaktiverar B12, vilket kan orsaka nervskador och anemi. Vilken kan vara oåterkalleligt, men man hoppas att rehabilitering kan korrigera en del av skadan igen. Vi vet inte mycket om det ännu, säger överläkaren Dorte Palmqvist till BT.

Palmqvist menar att biverkningar oftast tillkommer efter missbruk av gasen under en längre tid.

"Kan leda till akut syrebrist" 

I fjol fick giftcentralen i Danmark in 39 ärenden om folk som använt gasen och svimmat eller blivit blå om läpparna. För nio år sedan, 2010, var den siffran noll. 

– Missbruk av lustgas kan orsaka akut syrebrist eftersom gasen tränger undan syret du har i dina lungor. Användningen kan leda till koma, kramper och i värsta fall döden, säger Dorte Palmqvist till BT.

Har du tagit lustgas på en fest någon gång?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela