- Foto: Lien, Kyrre/TT

Läkare varnar för missbruk av lustgas – kan vara livshotande

Lustgas har blivit allt vanligare att ta vid fester för en snabb berusning. Nu varnar läkare att ett missbruk av den populära partydrogen kan få förödande konsekvenser.


Lustgas är inte längre bara ett läkemedel som du andas in under ditt värkarbete när du ska föda barn. På senare år har det också blivit en "snabbdrog" som många unga runt om i världen använder vid fest. 

De fyller ballonger med lustgasen och sedan andas ut och in i ballongen tills de fått i sig all gas. Mellan 30 sekunder upp till en minut får man en snabb berusning, innan tillståndet blir som innan. 

Men det här är ingen "snabbdrog" som bör missbrukas. I helgen dog nämligen en 23-årig man i Danmark. Polisen i landet utreder nu om lustgasen kan ha varit det som gjorde att mannen avled, något som bland annat danska BT rapporterar om. 

Tecken på nervskador 

Även om inte alla brukningar av lustgasen slutar i tragedi så har giftcentralen i Danmark fått in många rapporter från unga som har tecken på nervskador, så som problem med benen samt skakande händer och fötter. De flesta i 20-årsåldern. 

– Gasen inaktiverar B12, vilket kan orsaka nervskador och anemi. Vilken kan vara oåterkalleligt, men man hoppas att rehabilitering kan korrigera en del av skadan igen. Vi vet inte mycket om det ännu, säger överläkaren Dorte Palmqvist till BT.

Palmqvist menar att biverkningar oftast tillkommer efter missbruk av gasen under en längre tid.

"Kan leda till akut syrebrist" 

I fjol fick giftcentralen i Danmark in 39 ärenden om folk som använt gasen och svimmat eller blivit blå om läpparna. För nio år sedan, 2010, var den siffran noll. 

– Missbruk av lustgas kan orsaka akut syrebrist eftersom gasen tränger undan syret du har i dina lungor. Användningen kan leda till koma, kramper och i värsta fall döden, säger Dorte Palmqvist till BT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du tagit lustgas på en fest någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.