Läkemedelsbrist
Det tråder brist på läkemedel i Sverige - Foto: TT

Läkemedelsbrist: Bipolära kan få icke godkänd medicin

Bristen på läkemedel i Sverige ökar och problemen sprider sig runtom i Europa. Det har resulterat i att litiumläkemedel som inte är godkända i Sverige nu får användas för att behandla människor med bipolär sjukdom.


Det råder brist på läkemedel i hela Europa. Förra året så restnoterades 700 läkemedel i Sverige, men i år kan det handla om hela tusen läkemedel. 

På grund av detta riskerar nu tusentals människor att drabbas eftersom litium, den främsta behandlingen för bipolär sjukdom, är slut hos Sveriges leverantörer. 

Situationen är mycket allvarlig då medicinen är livsviktig för människor med bipolär sjukdom. Risken finns att dessa människor återinsjuknar utan sin medicin, vilket kan leda till riktigt allvarliga konsekvenser. 

Tillfälligt undantag 

Det enda godkända litiumläkemedlet i Sverige är Lithionit. För att underlätta för patienter och vårdgivare kommer nu litiumläkemedel som inte är godkända här tillfälligt få användas. 

Undantaget är beviljat av Läkemedelsverket och kommer att gälla fram till 30 augusti. 

– Vi försöker underlätta administrationen så att patienter i behov av ersättning för det godkända läkemedlet kan få den snabbare och med mindre administration för vård och apotek, säger Maria Jafner, farmaceut och utredare på Läkemedelsverket, till Sveriges radio. 

Det råder stor brist på läkemedel i hela Europa. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT

Allvarliga konsekvenser

Simone Gynnemo är själv drabbad av bipolär sjukdom och är förbundsordförande för riksförbundet Balans. Hon ser stora konsekvenser med att patienter kan behöva byta läkemedel. 

– Konsekvenserna är att många kanske inte tar sina mediciner som de ska. Det kan vara så att man tycker det blir för stora övergångsproblem mellan den ena och den andra medicinen, säger Simone Gynnemo till SR. 

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev