SJUK
Såhär går du tillväga om du blir dålig på semestern! - Foto: Pixabay

Supertipsen: Det här ska du göra om du blir sjuk på resan

Ska du snart iväg på semester? Härligt! Men något som många fasar över är att bli sjuk under ledigheten. Nyheter24 tipsar om hur du går tillväga om sjukdomarna är framme på resan.


Sverige är mitt uppe i semestertider. Då är det många som passar på att flyga utomlands, till varmare breddgrader, då vårt kära land inte varit generös med värme denna sommar.

Förväntningarna på resan brukar handla om att slappna av och njuta av härlig, ledig tid. 

Men för vissa otursdrabbade är det också då som immunförsvaret passar på att ta semester. Istället för att kanske ligga och glassa på en solstol, så ligger du under täcket i sängen på hotellet och mår riktigt dåligt, till den grad att du behöver komma i kontakt med läkare.

Att bli sjuk utomlands är inte riktigt samma som att bli sjuk i Sverige. Här vet du åtminstone hur du går tillväga om du behöver uppsöka vård. Utomlands är lite knepigare, eftersom att det bland annat kanske är ett främmande språk, att det kan bli riktigt dyrt, eller bara det faktum att du inte vet hur sjukvårdssystemet funkar.

Vilken tur att du läser detta då! Nyheter24 listar nämligen de saker du behöver veta om du blir dålig på resan.

Ta kontakt med försäkringsbolag

Det första du behöver göra är att ringa ditt försäkringsbolag. Det här gäller också om du skadar dig på resan. Du kan också ringa är SOS International, där kommer personalen att hjälpa dig komma i kontakt med sjukvårdspersonalen.

Spara alla dokument

Mycket, mycket viktigt – spara alla papper, kvitton och intyg! Det här behöver nämligen ditt försäkringsbolag få ta del av, så att det inte blir en dyr historia för dig.

Särskilda intyg

Innan resans avgång kan det vara bra att ha någorlunda koll på hur just din hemförsäkring ser ut och fungerar. Oftast ingår det ett så kallat reseskydd, vilket håller i 45 dagar. 

Men glöm inte att vara noggrann med att kolla upp det beroende på var du ska, eftersom vissa länder kräver att du har ett särskilt intyg för din reseförsäkring, skriver Aftonbladet.

Sjukförsäkringskort

Det lilla kortet som kallas för det europeiska sjukförsäkringskortet ger dig många rättigheter.

Det tar inte upp varken plats eller vikt, så ta det med dig på resan så att du får tillgång till nödvändig sjukvård i EU/EES-länder.

Vaccinera dig

Kanske det viktigaste, speciellt om du flyger till ställen där difteri, hepatit A och B eller Gula febern härjar – vaccinera dig! Det är hur enkelt som helst att kolla upp vilka slags vaccinationer som rekommenderas. Dessutom går det supersnabbt att vaccinera sig!

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du utomlands i sommar?
Tack för din röst!