Aktiv livstil är nödvändigt för att undvika demens
Ny forskning visar på att en aktiv livsstil är nödvändigt för att undvika demens oavsett genetiska faktorer. - Foto: Pixabay

En hälsosam livsstil kan minska risken för demens

En ny studie visar att det inte bara är genetik som avgör om man blir dement eller inte. Den säger att en hälsosam livsstil är något som man aldrig kan komma undan.


En hälsosam livsstil som innebär regelbunden motion, balanserad och varierad kost, ingen rökning och måttlig alkoholkonsumtion kan minska risken för demens. Det låter väl ganska självklart eller hur?

Men en ny forskning visar på att oavsett vilka genetiska förutsättningar man har så kommer man aldrig undan en aktiv livsstil.

En rapport visade nämligen på att det är 850 000 människor i Storbritannien som lever med demens idag och att det är den främsta orsaken varför kvinnor dör i landet. Världshälsoorganisationen släppte nyligen en guide på hur man lever ett nyttigt liv för hjärnan, vilket The Guardian skrev om här.

En tredjedel av dödsfallen kunde ha förhindrats

Och en tredjedel av dödsfallen kunde ha förhindrats om man hade kunnat tackla faktorer så som motion, blodtryck, hörsel och diet.

Genetiska faktorer spelar mindre roll för demens än vad man tidigare trott. Bildkälla: Pixabay

196 383 människor över 64 år följdes i en åttaårig studie, där 1 769 människor diagnosticerades med demens. Risken att drabbas varierade mellan 1,2 – 0,6 procent, beroende på om man klassades med hög eller låg risk för diagnosen.

– Vi tror att det finns en liknande minskning av risken för demens i samband med livsstil, oavsett den genetiska risken, säger professor David Llewellyn på Exeter University till The Guardian.

Han menade också på att studien visade på att en hög genetisk risk – att familjemedlemmar har drabbats av demens – inte eliminerar risken för diagnosen oavsett livsstil.

En aktiv livsstil minskar risken för demens med upp till 30 procent

När forskningsteamet undersökte anledningen till gapet så kom de fram till att en hälsosam livstil kunde minska risken för demens med 30 procent.

Även fast livsstilen verkar ha en ganska liten inverkan så påpekade studien att deltagarna var relativt unga och att de skulle fortsätta följa personerna flera år till.

En aktiv livsstil kan minska risken för demens med 30 procent. Bildkälla: Pixabay
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lever du hälsosamt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.

Örebro: Polisen rapporterar om brand

"Ett tågset brinner på CV-området i Örebro-", skriver polisen på sin hemsida.

Lidköping: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Bilbrand på Svartebäcksgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Utökade EU-sanktioner mot Iran på väg

1 timme sedan
EU har påbörjat arbetet med att utöka sanktionerna mot Iran efter landets angrepp på Israel, meddelar EU:s utrikeschef Josep Borrell efter ett krismöte med unionens utrikesministrar.