Varldens-forsta-HIV-vaccin-ska-testas-pa-manniskor
Världens första HIV-vaccin ska testas på människor - Foto: Gorm Kallestad/TT, Fredrik Sandberg/TT

Världens första HIV-vaccin ska testas på människor

Forskning kring HIV har pågått länge och nu kan ett genombrott ändra allt. Senare i år ska nämligen världens första HIV-vaccin börja testas på människor, det efter att serumet visat sig framgångsrikt på apor.


HIV är en av alla obotliga sjukdomar, något som kan komma att ändras. Detta då världens första HIV-vaccin ska testas på människor senare i år.

Baserat på herpes

Serumet som forskare nu hoppas ska kunna eliminera den obotliga sjukdomen är utvunnet från ett annat virus – herpes. En försvagad version av herpes-viruset har nämligen visat sig ha särskilda effekter på HIV.

Framgångsrika tester

Tidigare har detta vaccin testats på rhesusapor. Där friskförklarades 59 procent av aporna med SIV, ap-versionen av HIV, efter att de injicerats med serumet. 

Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Även 75 procent av de apor som sedan utsattes för viruset igen visade sig resistenta mot sjukdomen, något som varade i upp till tre år.

Detta gör även att många ser vaccinet som den bästa chans vi har för att övervinna sjukdomen. 

Testas på människor senare i år

Det är Dr Louis Picker, immunforskare på Oregon Health & Sciences University, som har upptäckt genombrottet. Detta efter att ha jobbat med vaccinet de senaste 30 åren. 

Under denna period har Dr Picker experimenterat med flera olika sammansättningar av vaccinet varav många visat sig för starka för att kunna distribueras som ett vaccin. 

Nu har man dock lyckats försvaga de tidigare versionerna med samma effektiva resultat – ett genomslag som innebär att man senare i år kommer börja testa vaccinet på människor för första gången, skriver The Daily Mail.

Läs även: Cancer tros kunna botas med vanlig förkylning

HIV
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!