Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rent dricksvatten kan bytas ut mot avloppsvatten

- 23/07/2019, 15:37

Låter det otänkbart att ersätta rent dricksvatten med avloppsvatten? Det kan nämligen bli verklighet i Halmstad och Laholm.

Inledningsvis kan det vara på sin plats att klargöra att det inte rör sig om att ersätta vattnet som man dricker – utan det rena dricksvattnet som används till annat, skriver SVT. 

En följd av dricksvattenbristen

Anledningen till att det här förslaget presenterats är förra sommarens dricksvattenbrist. Verksamheter som inte kräver vatten av högsta kvalité föreslås kunna ersättas av avloppsvatten. 

– Är det rimligt att vi använder rent dricksvatten till allt som vi gör i dag? Som toalettspolning, bevattning och till industrier, säger Fredrik Christensson, verksamhetsutvecklare på Laholmsbuktens VA.

Laholmsbuktens VA ansvarar för den allmänna vatten- och avloppsförsörjningen i Halmstad och Laholm. 

De har ingått i en studie tillsammans med sex andra kommuner, vid Lunds universitet, som handlar om hur avloppsvatten ska kunna återanvändas för industrin. 

Kan ta tid

Men den här omställningen kommer inte att ske på momangen. Det kommer troligtvis att krävas mångmiljoninvesteringar och nya vattenledningar. 

– Vi är mogna för att ta det här steget och det är inte orimligt att vi har någon lösning med tekniskt vatten för industrier inom en femårsperiod. Vi har haft möten med ett antal verksamheter i Halmstad under våren och de diskussionerna forsätter, säger Fredrik Christensson, till SVT.

Mer nyheter: SMHI varnar: Risk för vattenbrist i 15 av 21 län

Är det här en bra idé?