Det svarta hålet förbryllar
Ingen har svaret på det mystiska svarta hålet - Foto: NASA

Här är det mystiska svarta hålet som lyste upp hela vår galax

I våras så lyste ett svart hål i Vintergatan upp 75 gånger mer än normalt på bara två timmar. Nu förbryllas astronomer som letar svar på frågan varför.


Ett supermassivt svart hål beläget i centrum av Vintergatan förbryllar astronomer. I maj månad lyste nämligen hålet upp 75 gånger mer än normalt på bara två timmar.

Det svarta hålet, kallat Sagittarius A* har en massa som är fyra miljoner gånger större än solen, enligt Vice.

"Vi tror att något ovanligt kan hända i år"

Astronomer har aldrig sett något liknande och det svarta hålet skriver redan rymdhistoria.

– Ljusstyrkan hos Sagittarius A* varierar hela tiden och blir ljusare och svagare hela tiden. Det flimrar i princip som ett ljus. Vi tror att något ovanligt kan hända i år eftersom det svarta hålet verkar variera i ljusstyrka mer och nå ljusare nivåer än vi någonsin sett tidigare, säger astronomen Tuan Do på UCLA.

Detta ska ha varit den starkaste ljusstyrkan uppmätt någonsin. Den näst starkaste mätningen var hälften så stor som Sagittarius A*. 

Det svarta hålet lyste upp med en enorm kraft. Bildkälla: NASA

Kan ha slukat stjärnor 

Anledningen till det mystiska beteendet tror astronomerna beror på att det svarta hålet har kommit i kontakt med närliggande föremål.

Utkanten på det svarta hålet , även kallat en händelsehorisont, är format av intensiva tidvattenkrafter som förstör allting i sitt väg. När ett svart hål suger upp stjärnor eller gasmoln så värms all materia upp, vilket skapar det ljus som kan ses i ett teleskop.

– Kanske håller det svarta hålet på att vakna upp - det finns mycket som vi inte känner till just nu, så vi behöver mer information för att förstå om det vi ser är en stor förändring i vad som matar det svarta hålet eller om detta är en kort händelse, säger Do till Vice.

Nyheter24 har tidigare skrivit om svarta hål, bland annat om tre stycken som är fast i en "kosmisk dans". Läser mer om det här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för svarta hål?
Tack för din röst!